Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinované brambory Dauphinoise
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 35
Do dvou hodin Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1684 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 297 g
Tuky 30 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle je nejlepší a nejsnadnější recept na gratinované brambory na světě! Ať už si je vychutnáte jako delikátní přílohu z brambor, nebo jednoduché bezmasé jídlo, v obou případech budete nad míru spokojeni.

Suroviny

brambory 1,5 kg
šalvěj
sušená
sůl
pepř
čerstvě namletý
vývar 50 ml
silný

Postup

1

Brambory oškrábejte a nakrájejte na milimetrové plátky. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory vrstvěte do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby.

2

Každou vrstvu osolte a okořeňte sušenou šalvějí, čerstvě namletým pepřem, vše zalijte 250 ml 12% smetany a 50 ml silného vývaru.

3

Brambory zakryjte pečicím papírem a zatižte (třeba poklicí) tak, aby vrstvy brambor k sobě co nejlépe přilnuly. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak sejměte papír a ještě patnáct minut dopečte dozlatova.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

13.09.2007 18:58
Recept se nachází v č.12/06, str.44
05.09.2007 17:21
krasne voni a jsou moc dobre, jen to moc neprezente s peprem, korenila jsem kazde patro, nesetrila jsem a nakonec me cely vecer palila pusa;]

Apetit magazín