Tohle je nejlepší a nejsnadnější recept na gratinované brambory na světě! Ať už si je vychutnáte jako delikátní přílohu z brambor, nebo jednoduché bezmasé jídlo, v obou případech budete nad míru spokojeni.
Suroviny
Postup
1
Brambory oškrábejte a nakrájejte na milimetrové plátky. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory vrstvěte do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby.
2
Každou vrstvu osolte a okořeňte sušenou šalvějí, čerstvě namletým pepřem, vše zalijte 250 ml 12% smetany a 50 ml silného vývaru.
3
Brambory zakryjte pečicím papírem a zatižte (třeba poklicí) tak, aby vrstvy brambor k sobě co nejlépe přilnuly. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak sejměte papír a ještě patnáct minut dopečte dozlatova.
Komentáře