Recept na brambory s těstovinami koluje ve středoevropském prostoru v různých obměnách nejčastěji jako granadýr nebo grenadýrmarš. V Maďarsku mu říkají krumplis tészta a právě ‚uherskou’ verzí jsme se inspirovali. Mletá paprika dodá téhle lidové lahůdce skvělou chuť.
Suroviny
Postup
V hrnci s osolenou vodou uvařte brambory doměkka a sceďte. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci sádla. Do rozpáleného sádla vhoďte cibuli. Restujte, až cibule zesklovatí a začne zlátnout, pak zasypte mletou paprikou. Odstavte z ohně, vsypte do pánve brambory a rozšťouchejte nebo rozmačkejte vidličkou s tukem, cibulí a paprikou – není nutné úplně dohladka.
V hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny na skus a sceďte.
Čerstvě uvařené těstoviny vsypte do paprikovo-bramborové směsi. Promíchejte, až se těstoviny obalí. Pak do nich přidejte další 2 lžíce sádla a špetku kmínu. Promíchejte, aby se rozpouštějící se sádlo dostalo i na dno pánve. Nechte chvíli bez míchání, aby se těstoviny opekly odspoda, pak opatrně nazdvihujte a obracejte, aby se vše opeklo z druhé strany.
Smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu a část podávejte navrch těstovin, zbytek v misce vedle. Na závěr posypejte troškou pažitky.