
Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů
Magronen je německo–švýcarský výraz pro italské makarony, které do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu. A ostatní suroviny byly k dispozici přímo na salaši.
Ingredience
- 115 g slaniny na kostičky
- 2 cibule, nakrájené na kolečka
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 500 g moučnatých brambor, oloupaných a nakrájených na menší kostky
- 250 g krátkých těstovin (my jsme použili macaroni)
- 250 ml smetany na vaření (12%)
- 250 g gruyèru, apenzelleru nebo bergkäse (případně mix), nastrouhaného + hrstka stranou na posypání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- 1/2 jablka, neloupaného (s červenou slupkou) a nakrájeného natenko
- jablečné pyré k podávání
Příprava jídla
1 Rozehřejte pánev a opečte na ní dokřupava slaninu. Vylovte ji děrovanou lžící a dejte stranou. Cibuli poprašte moukou. Do pánve přidejte máslo a cibuli a opékejte, dokud není cibule zlatavá a křupavá. Cibuli přidejte ke slanině.
2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte do ní vařit brambory a těstoviny současně. Tvaru a velikosti těstovin přizpůsobte velikost brambor – obojí by mělo být hotové současně, brambory měkké a těstoviny al dente. Sceďte a okamžitě vraťte do hrnce na oheň, zalijte smetanou a nechte smetanu ohřát.
3 Pak vmíchejte sýr, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka, která obalí brambory i těstoviny. Vmíchejte slaninu, cibuli a přemístěte do zapékací nádoby. Povrch poklaďte na tenoučko nakrájenými plátky jablka, posypejte troškou sýra a dejte do trouby rozpálené 200 °C krátce zapéct, až vršek zezlátne. Servírujte s jablečným pyré – tak si na těstovinách pochutnávají skuteční Švýcaři.
Přidat komentář