Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3174 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 266 g
Tuky 158 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Magronen je německo–švýcarský výraz pro italské makarony, které do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu. A ostatní suroviny byly k dispozici přímo na salaši.

Související recepty

Suroviny

slanina 115 g
na kostičky
cibule 2 ks
nakrájené na kolečka
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo 1 PL
brambory 500 g
moučnaté, oloupané a nakrájené na menší kostky
těstoviny 250 g
krátké (my jsme použili macaroni)
smetana na vaření 250 ml
12%
sýr gruyère 250 g
lze nahradit sýrem apenzeller nebo bergkäse (případně mix), nastrouhaný + hrstka stranou na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
jablka 0.5 ks
neloupané (s červenou slupkou) a nakrájené natenko
jablečné pyré
k podávání

1 Rozehřejte pánev a opečte na ní dokřupava slaninu. Vylovte ji děrovanou lžící a dejte stranou. Cibuli poprašte moukou. Do pánve přidejte máslo a cibuli a opékejte, dokud není cibule zlatavá a křupavá. Cibuli přidejte ke slanině.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte do ní vařit brambory a těstoviny současně. Tvaru a velikosti těstovin přizpůsobte velikost brambor – obojí by mělo být hotové současně, brambory měkké a těstoviny al dente. Sceďte a okamžitě vraťte do hrnce na oheň, zalijte smetanou a nechte smetanu ohřát.

3 Pak vmíchejte sýr, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka, která obalí brambory i těstoviny. Vmíchejte slaninu, cibuli a přemístěte do zapékací nádoby. Povrch poklaďte na tenoučko nakrájenými plátky jablka, posypejte troškou sýra a dejte do trouby rozpálené 200 °C krátce zapéct, až vršek zezlátne. Servírujte s jablečným pyré – tak si na těstovinách pochutnávají skuteční Švýcaři.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit