Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1296 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 140 g
Tuky 54 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Magronen je německo–švýcarský výraz pro italské makarony, které do Alp pronikly po vybudování gotthardského železničního tunelu. A ostatní suroviny byly k dispozici přímo na salaši.

 

Suroviny

slanina 115 g
na kostičky
cibule 2 ks
kolečka
mouka pšeničná hladká 1 PL
máslo 1 PL
brambory 500 g
oloupaných a nakrájených na menší kostky
250 g
krátké těstoviny (my jsme použili macaroni)
smetana na vaření 250 ml
12%
250 g
sýr gruyère lze nahradit sýrem apenzeller nebo bergkäse (případně mix), nastrouhaného + hrstka stranou na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
jablka 0.5 ks
neloupaného (s červenou slupkou) a nakrájeného natenko
jablečné pyré k podávání

1 Rozehřejte pánev a opečte na ní dokřupava slaninu. Vylovte ji děrovanou lžící a dejte stranou. Cibuli poprašte moukou. Do pánve přidejte máslo a cibuli a opékejte, dokud není cibule zlatavá a křupavá. Cibuli přidejte ke slanině.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a dejte do ní vařit brambory a těstoviny současně. Tvaru a velikosti těstovin přizpůsobte velikost brambor – obojí by mělo být hotové současně, brambory měkké a těstoviny al dente. Sceďte a okamžitě vraťte do hrnce na oheň, zalijte smetanou a nechte smetanu ohřát.

3 Pak vmíchejte sýr, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Míchejte, dokud se nevytvoří hustá omáčka, která obalí brambory i těstoviny. Vmíchejte slaninu, cibuli a přemístěte do zapékací nádoby. Povrch poklaďte na tenoučko nakrájenými plátky jablka, posypejte troškou sýra a dejte do trouby rozpálené 200 °C krátce zapéct, až vršek zezlátne. Servírujte s jablečným pyré – tak si na těstovinách pochutnávají skuteční Švýcaři.

   

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit