
Bůček s bramborami, zeleninou a jablky
Tenhle bůček zavoní i těm, kdo klasické vepřo knedlo zelo dvakrát nemusejí.
Ingredience
- cca 1,75kg bůčku s kostí a kůží v celku, kůže naříznutá rovnoběžnými zářezy po kratší straně anebo do mřížky (lze samozřejmě použít i maso bez kosti, toho stačí méně, cca 1,5kg)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 40ml olivového oleje (nebo 1 vrchovatá lžíce dobrého sádla)
- 8 stroužků česneku
- 4 šalotky, oloupané a rozpůlené
- 8 brambor (varný typ B), jsou-li pěkné, vydrhnutých a ponechaných ve slupce, v opačném případě oloupaných a na klínky
- 2 řapíky celeru, na 5cm kousky
- 200g dýně hokkaido se slupkou, ale zbavené semen (váha po očištění)
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na špalíky
- 2 jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na klínky (pěkná není třeba loupat)
- 2 snítky rozmarýnu
- 6 snítek tymiánu
- 50ml olivového oleje + 2 lžičky dijonské hořčice
NA ZELENINU S JABLKY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Bůček ze všech stran řádně osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte olej (či sádlo) a ze všech stran na něm maso opečte dozlatova. Přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
2 Veškeré přísady na zeleninu s jablky promíchejte v míse, osolte a opepřete. Teplotu v troubě snižte na 200/180°C, maso opatrně vyjměte z pekáče, pak do něj nasypte směs z mísy a navrch posaďte maso, nejprve kůží dolů. Přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších 45 minut.
3 Potom odklopte, bůček obraťte a pečte dalších 15–20 minut, aby zelenina zezlátla a zkaramelizovala a na měkkém mase se vytvořila lákavá kůrčička. Pak maso vyjměte a nechte asi 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. Odpočaté maso nakrájejte a podávejte s pečenou zeleninou, jablky a bramborami, doplněné výpekem podle chuti.
Přidat komentář