Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bylinkové kuře s novými bramborami

Pečené kuře s křupavou kůrčičkou je právem stálicí na českém nedělním stole. Příprava masa, přílohy a omáčky najednou nás baví a ušetří místo na sporáku, kde se může nerušeně vařit polévka...

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Pečení 1:00
Kuře

Ingredience

    • 1 větší kuře
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • drcený kmín podle chuti
    • 50 g másla, změklého
    • velký svazek majoránky, lístky otrhané
    • 2 citrony
    • 4 bobkové listy
    • 1 kg malých nových brambor, rozpůlených
    • 1–2 lžíce olivového oleje
    • 7 stroužků česneku, naplocho zmáčknutých nožem
    • pár snítek tymiánu
    • 200–250 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Omyté a osušené kuře zvenku i zevnitř osolte, opepřete a okmínujte. Z másla, poloviny majoránky, nasekané nadrobno, a kůry, ostrouhané z jednoho citronu, utřete bylinkové máslo a opatrně ho rozprostřete pod kůži k prsíčkům. Polovinou zbylé majoránky, bobkovými listy a rozpůleným zbytkem citronu napěchujte vnitřek kuřete a svažte.

2 Brambory dejte do pekáčku, osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem, česnekem, snítkami tymiánu a druhým citronem, nakrájeným na plátky, ty trochu pomačkejte, aby pustily šťávu. Ochucené brambory rozprostřete po dně pekáčku a navrch položte kuře prsíčky nahoru. Vložte do trouby a pečte 30 minut, po 30 minutách brambory promíchejte, zalijte smetanou a pečte dalších 30 minut. Po hodině pečení vmíchejte do omáčky zbylou majoránku, zvyšte teplotu v troubě na 220°C a dopečte kůrku kuřete dozlatova a dokřupava.

NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit i jarní kuřátka, která mají velmi jemné a chutné maso. V tomto případě počítejte s jedním kusem na osobu a dobu pečení zkraťte na 30–45 minut podle jejich velikosti. Brambory pak ale dejte péct dřív.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Velikonoční menu oslavující jaro

REKLAMA

Přidat komentář