Bylinkové kuře s novými bramborami

Bylinkové kuře s novými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3655 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 497 g
Tuky 145 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře s křupavou kůrčičkou je právem stálicí na českém nedělním stole. Příprava masa, přílohy a omáčky najednou nás baví a ušetří místo na sporáku, kde se může nerušeně vařit polévka...

Suroviny

kuře 1 ks
větší
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
drcený, podle chuti
máslo 50 g
změklé
majoránka (drhnutá) svazek
velký, otrhané lístky
citron 2 ks
bobkový list 4 ks
brambory nové 1 kg
malé, rozpůlené
olivový olej 1 PL
česnek 7 stroužek
naplocho zmáčknuté nožem
tymián snítka
pár
smetana ke šlehání 200 ml

Troubu předehřejte na 180°C. Omyté a osušené kuře zvenku i zevnitř osolte, opepřete a okmínujte. Z másla, poloviny majoránky, nasekané nadrobno, a kůry, ostrouhané z jednoho citronu, utřete bylinkové máslo a opatrně ho rozprostřete pod kůži k prsíčkům. Polovinou zbylé majoránky, bobkovými listy a rozpůleným zbytkem citronu napěchujte vnitřek kuřete a svažte.

2 Brambory dejte do pekáčku, osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem, česnekem, snítkami tymiánu a druhým citronem, nakrájeným na plátky, ty trochu pomačkejte, aby pustily šťávu. Ochucené brambory rozprostřete po dně pekáčku a navrch položte kuře prsíčky nahoru. Vložte do trouby a pečte 30 minut, po 30 minutách brambory promíchejte, zalijte smetanou a pečte dalších 30 minut. Po hodině pečení vmíchejte do omáčky zbylou majoránku, zvyšte teplotu v troubě na 220°C a dopečte kůrku kuřete dozlatova a dokřupava.

NĚCO NAVÍC
Stejným způsobem můžete připravit i jarní kuřátka, která mají velmi jemné a chutné maso. V tomto případě počítejte s jedním kusem na osobu a dobu pečení zkraťte na 30–45 minut podle jejich velikosti. Brambory pak ale dejte péct dřív.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit