
Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky
K nedělnímu obědu polévka neodmyslitelně patří. Silnému kuřecímu vývaru dodají pažitkové knedlíčky sváteční ráz a zelený hrášek s citronem jej krásně osvěží.
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen s kostmi a kůží
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule se slupkou
- 4 řapíky celeru
- 6 středně velkých mrkví
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 g mraženého hrášku
- pár kapek citronové šťávy (nemusí být)
- 200 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 180 g podmáslí
- 1 velké vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- malý svazek pažitky, nasekaný, část ponechaná na ozdobení
NA KNEDLÍČKY
Příprava jídla
1 Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. Na středním ohni rozpalte ve velkém hrnci olej a opékejte kousky masa kůží dolů 8–10 minut dozlatova, pak obraťte a opékejte z druhé strany dalších 5–8 minut. Potom zalijte 2 litry studené vody, přidejte cibuli, řapíkatý celer a 3 mrkve, tymián, bobkové listy a nové koření, osolte a vařte asi 45 minut. Když je maso měkké a odpadává od kosti, vyjměte jej z hrnce na prkénko. Vývar sceďte do čisté nádoby a dejte stranou, scezenou zeleninu můžete vyhodit, hrnec umyjte.
2 V čistém hrnci na středním ohni nechte rozehřát máslo a opečte na něm zbylou mrkev, šikmo nakrájenou na 0,5cm plátky, dozlatova. Zaprašte moukou a míchejte 2–3 minuty do světlé jíšky. Pak postupně za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, přilévejte vývar a přiveďte k varu. Podle potřeby dosolte a opepřete a za občasného míchání vařte ještě 10–12 minut, až je mrkev měkká. Na posledních 5 minut přidejte mražený hrášek, a pokud chcete, dochuťte polévku pár kapkami citronové šťávy, krásně ji osvěží.
3 Mezitím připravte knedlíčky. V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, štědrou špetku soli a pepř. V druhé misce smíchejte podmáslí a vejce a vlijte k suchým ingrediencím společně s rozpuštěným máslem a nasekanou pažitkou. Zlehka umíchejte hladké pevnější těsto. Knedlíčky tvarujte dvěma polévkovými lžícemi a vařte buď rovnou ve vroucím vývaru, nebo zvlášť ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou a nebudou uvnitř provařené.
4 Uvařené kuře zbavte kůží a kostí, maso natrhejte na malé kousky, vhoďte do polévky a nechte prohřát. Polévku podávejte s knedlíčky, posypanou nasekanou pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte k dispozici hotový vývar s uvařeným masem, můžete dobu přípravy polévky výrazně zkrátit a začít až od druhého kroku.
Přidat komentář