Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky

Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5139 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 384 g
Tuky 274 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K nedělnímu obědu polévka neodmyslitelně patří. Silnému kuřecímu vývaru dodají pažitkové knedlíčky sváteční ráz a zelený hrášek s citronem jej krásně osvěží.

Suroviny

kuřecí stehna 1 kg
s kostmi a kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 2 PL
cibule 1 ks
se slupkou
řapíkatý celer 4 ks
mrkev 6 ks
středně velká
tymián snítky
pár snítek čerstvého
bobkový list 2 ks
nové koření 5 kuliček
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mražený hrášek 150 g
citronová štáva
pár kapek (nemusí být)
Na knedlíčky
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
podmáslí 180 g
vejce 1 ks
velké
máslo 2 PL
rozpuštěné
pažitka 1 svazek
malý, nasekaný, část na ozdobení

1 Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. Na středním ohni rozpalte ve velkém hrnci olej a opékejte kousky masa kůží dolů 8–10 minut dozlatova, pak obraťte a opékejte z druhé strany dalších 5–8 minut. Potom zalijte 2 litry studené vody, přidejte cibuli, řapíkatý celer a 3 mrkve, tymián, bobkové listy a nové koření, osolte a vařte asi 45 minut. Když je maso měkké a odpadává od kosti, vyjměte jej z hrnce na prkénko. Vývar sceďte do čisté nádoby a dejte stranou, scezenou zeleninu můžete vyhodit, hrnec umyjte.

2 V čistém hrnci na středním ohni nechte rozehřát máslo a opečte na něm zbylou mrkev, šikmo nakrájenou na 0,5cm plátky, dozlatova. Zaprašte moukou a míchejte 2–3 minuty do světlé jíšky. Pak postupně za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, přilévejte vývar a přiveďte k varu. Podle potřeby dosolte a opepřete a za občasného míchání vařte ještě 10–12 minut, až je mrkev měkká. Na posledních 5 minut přidejte mražený hrášek, a pokud chcete, dochuťte polévku pár kapkami citronové šťávy, krásně ji osvěží.

Mezitím připravte knedlíčky. V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, štědrou špetku soli a pepř. V druhé misce smíchejte podmáslí a vejce a vlijte k suchým ingrediencím společně s rozpuštěným máslem a nasekanou pažitkou. Zlehka umíchejte hladké pevnější těsto. Knedlíčky tvarujte dvěma polévkovými lžícemi a vařte buď rovnou ve vroucím vývaru, nebo zvlášť ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou a nebudou uvnitř provařené.

4 Uvařené kuře zbavte kůží a kostí, maso natrhejte na malé kousky, vhoďte do polévky a nechte prohřát. Polévku podávejte s knedlíčky, posypanou nasekanou pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte k dispozici hotový vývar s uvařeným masem, můžete dobu přípravy polévky výrazně zkrátit a začít až od druhého kroku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit