Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky
Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí polévka s pažitkovými knedlíčky

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5139 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 384 g
Tuky 274 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K nedělnímu obědu polévka neodmyslitelně patří. Silnému kuřecímu vývaru dodají pažitkové knedlíčky sváteční ráz a zelený hrášek s citronem jej krásně osvěží.

Suroviny

s kostmi a kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 2 PL
se slupkou
řapíkatý celer 4 ks
mrkev 6 ks
středně velká
tymián snítky
pár snítek čerstvého
nové koření 5 kuliček
mražený hrášek 150 g
pár kapek (nemusí být)
Na knedlíčky
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
velké
rozpuštěné
pažitka 1 svazek
malý, nasekaný, část na ozdobení

Postup

1

Kuřecí stehna ze všech stran osolte a opepřete. Na středním ohni rozpalte ve velkém hrnci olej a opékejte kousky masa kůží dolů 8–10 minut dozlatova, pak obraťte a opékejte z druhé strany dalších 5–8 minut. Potom zalijte 2 litry studené vody, přidejte cibuli, řapíkatý celer a 3 mrkve, tymián, bobkové listy a nové koření, osolte a vařte asi 45 minut. Když je maso měkké a odpadává od kosti, vyjměte jej z hrnce na prkénko. Vývar sceďte do čisté nádoby a dejte stranou, scezenou zeleninu můžete vyhodit, hrnec umyjte.

2

V čistém hrnci na středním ohni nechte rozehřát máslo a opečte na něm zbylou mrkev, šikmo nakrájenou na 0,5cm plátky, dozlatova. Zaprašte moukou a míchejte 2–3 minuty do světlé jíšky. Pak postupně za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, přilévejte vývar a přiveďte k varu. Podle potřeby dosolte a opepřete a za občasného míchání vařte ještě 10–12 minut, až je mrkev měkká. Na posledních 5 minut přidejte mražený hrášek, a pokud chcete, dochuťte polévku pár kapkami citronové šťávy, krásně ji osvěží.

3

Mezitím připravte knedlíčky. V misce smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, štědrou špetku soli a pepř. V druhé misce smíchejte podmáslí a vejce a vlijte k suchým ingrediencím společně s rozpuštěným máslem a nasekanou pažitkou. Zlehka umíchejte hladké pevnější těsto. Knedlíčky tvarujte dvěma polévkovými lžícemi a vařte buď rovnou ve vroucím vývaru, nebo zvlášť ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou a nebudou uvnitř provařené.

4

Uvařené kuře zbavte kůží a kostí, maso natrhejte na malé kousky, vhoďte do polévky a nechte prohřát. Polévku podávejte s knedlíčky, posypanou nasekanou pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte k dispozici hotový vývar s uvařeným masem, můžete dobu přípravy polévky výrazně zkrátit a začít až od druhého kroku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč