Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4926 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 435 g
Tuky 277 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Supersnadný sušenkový základ, citronový krém sladký i kyselý tak akorát a nadýchaná sněhová čepice. Tenhle koláč budete zbožňovat!

Suroviny

Na sušenkový základ
sušenky 200 g
grahamové nebo jiné méně sladké
máslo 100 g
rozpuštěné
Na citronovou náplň
žloutek 4 ks
z vajec velikosti L
kondenzované mléko 1 konzerva
397 g, slazené
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 120 ml
čerstvě vymačkaná (asi ze 3 citronů)
Na sněhovou čepici
bílek 4 ks
z vajec velikosti L
krupicový cukr 6 PL
vinný kámen 0.25 ČL

1 Troubu předehřejte na 190°C. Sušenky rozmixujte v robotu, vsypte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vytlačte rukama na dno i do stran koláčové formy o průměru 18 cm. Pečte 10 minut ve středu trouby dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte odpočinout na mřížce. Teplotu v troubě snižte na 160°C.

Všechny uvedené ingredience na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený sušenkový korpus a pečte 15 minut.

3 Zatímco se koláč peče, připravte sníh tzv. švýcarskou cestou. V kovové misce prošlehejte bílky s cukrem do pěny, pak dejte mísu nad vodní lázeň a šlehejte 2–4 minuty, bílky by měly být teplé a cukr úplně rozpuštěný. Mísu sejměte z vodní lázně, přidejte vinný kámen a šlehejte dalších 3–5 minut dotuha.

4 Koláč vyjměte z trouby, připravený sníh navrstvěte lžící na citronovou náplň, rozprostřete po celém povrchu koláče až k okrajům sušenkového korpusu a obrácenou stranou lžíce vytvořte nadýchanou sněhovou čepici. Hotovou čepici efektně ožehněte opalovací pistolí, pokud ji nemáte, strčte koláč na chviličku do trouby pod gril, ale hlídejte ho, velmi rychle tmavne!

5Koláč nechte úplně vychladnout na mřížce, asi 3 hodiny. V lednici vydrží zakrytý alobalem 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Klasický citronový krém připravíte takto: Do ohnivzdorné mísy dejte vymačkanou šťávu a jemně nastrouhanou kůru ze 4 citronů, 200 g krupicového cukru a 100 g másla. Mísu posaďte nad vodní lázeň a míchejte, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidejte 3 vejce a 1 žloutek. Míchejte do zhoustnutí asi 10–12 minut. Odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím vysterilizované uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Komentáře

Veronika Dulíková

Koláč příjemně překvapil. Zpočátku jsem se obávala bílkové čepice, ale všechno dopadlo výborně a chutě skvěle ladily. S citronem jsem nešetřila a vyplatilo se, koláč je vynikající.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit