Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4092 kcal
Bílkoviny 144 g
Cukr 327 g
Tuky 239 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Supersnadný sušenkový základ, citronový krém sladký i kyselý tak akorát a nadýchaná sněhová čepice. Tenhle koláč budete zbožňovat!

Suroviny

Na sušenkový základ
200 g
grahamové sušenky (nebo jiných méně sladkých)
máslo 100 g
rozpuštěné
Na citronovou náplň
žloutek 4 ks
z vajec velikosti L
kondenzované mléko 400 ml
v plechovce, sladké
citron 1 ks
kůra
citronová štáva 120 ml
čerstvě vymačkaná (asi ze 3 citronů)
Na sněhovou čepici
bílek 4 ks
z vajec velikosti L
krupicový cukr 6 PL
vinný kámen 0.25 ČL

1 Troubu předehřejte na 190°C. Sušenky rozmixujte v robotu, vsypte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vytlačte rukama na dno i do stran koláčové formy o průměru 18 cm. Pečte 10 minut ve středu trouby dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte odpočinout na mřížce. Teplotu v troubě snižte na 160°C.

Všechny uvedené ingredience na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený sušenkový korpus a pečte 15 minut.

3 Zatímco se koláč peče, připravte sníh tzv. švýcarskou cestou. V kovové misce prošlehejte bílky s cukrem do pěny, pak dejte mísu nad vodní lázeň a šlehejte 2–4 minuty, bílky by měly být teplé a cukr úplně rozpuštěný. Mísu sejměte z vodní lázně, přidejte vinný kámen a šlehejte dalších 3–5 minut dotuha.

4 Koláč vyjměte z trouby, připravený sníh navrstvěte lžící na citronovou náplň, rozprostřete po celém povrchu koláče až k okrajům sušenkového korpusu a obrácenou stranou lžíce vytvořte nadýchanou sněhovou čepici. Hotovou čepici efektně ožehněte opalovací pistolí, pokud ji nemáte, strčte koláč na chviličku do trouby pod gril, ale hlídejte ho, velmi rychle tmavne!

Koláč nechte úplně vychladnout na mřížce, asi 3 hodiny. V lednici vydrží zakrytý alobalem 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Klasický citronový krém připravíte takto: Do ohnivzdorné mísy dejte vymačkanou šťávu a jemně nastrouhanou kůru ze 4 citronů, 200 g krupicového cukru a 100 g másla. Mísu posaďte nad vodní lázeň a míchejte, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidejte 3 vejce a 1 žloutek. Míchejte do zhoustnutí asi 10–12 minut. Odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím vysterilizované uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Veronika Dulíková

Koláč příjemně překvapil. Zpočátku jsem se obávala bílkové čepice, ale všechno dopadlo výborně a chutě skvěle ladily. S citronem jsem nešetřila a vyplatilo se, koláč je vynikající.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit