Ani kapka nepřijde nazmar! Zbytek šťávy v pekáčku vytřete kouskem bagety!
Suroviny
candát
1
ks
zbavený vnitřností a žaber
sůl a pepř
anglická slanina
100
g
nebo sušená šunka
šalvěj
2
snítka
máslo
70
g
smetana ke šlehání
200
ml
petrželka
hrst
nasekaná
světlé pečivo nebo vařené brambory k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. Na bocích candáta udělejte ostrým nožem pár mělkých šikmých zářezů. Osolte ho, opepřete a do zářezů vložte plátky slaniny či šunky. Pak candáta dejte do pekáče vymazaného máslem, posypte nasekanou šalvějí a poklaďte kousky zbylého másla.
2
Pečte zhruba 25 minut (podle velikosti), aby maso bylo propečené, ale ne vysušené. Potom do šťávy přilijte smetanu, krátce povařte, dochuťte solí a pepřem a zasypte petrželkou. Podávejte se světlým pečivem nebo vařenými bramborami.