Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 91 kcal
Bílkoviny 2 g
Cukr 12 g
Tuky 3 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nic nevypadá efektněji než chleba navinutý na dřívku a vypečený dozlatova. Stane se hitem každého večírku i dětské oslavy. Nemají-li děti v lásce olivy, můžete je nahradit sušenými rajčaty nebo vlašskými ořechy.

Suroviny

droždí 10 g
sušené
1 PL
ůl
med 1 PL
mouka chlebová 420 g
nemusíte spotřebovat všechnu
olivy černé 1 hrst
odpeckované, nahrubo
olej
na vymazání mísy
pesto
k podávání

1 Do mísy dejte 300 ml vlažné vody, droždí, sůl a med a dobře promíchejte. Po částech za stálého míchání zapracujte mouku, aby vzniklo přiměřeně měkké nelepivé těsto. Na pomoučněném válu ho hněťte 8–10 minut dohladka. Zapracujte olivy a vložte ho do olejem vymazané mísy a zakryjte navlhčenou utěrkou. Nechte v teple kynout asi 50 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem.


2 Troubu předehřejte na 200 °C. Z těsta vyválejte válečky dlouhé 25–30 cm a silné 1,5 cm. Naviňte je na špejle na kebab nebo čínské bambusové hůlky na jedno použití (pro jistotu je můžete napřed na 30 minut namočit do vody) a na konci dobře přitiskněte. Pečte 20–30 minut dozlatova. Můžete je i opékat nad rozehřátým venkovním grilem – stále je obracejte a grilujte 10–15 minut. Podávejte horké s pestem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit