Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ciabatta s vařeným ,rostbífem‘

Ciabatta s vařeným ,rostbífem‘

4/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 1–2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1363 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 53 g
Tuky 102 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlý a snadný způsob přípravy masa jsme odkoukali v jedné z kuchařek výtvarnice a znalkyně lidových obyčejů Kamily Skopové. Nic vám však nebrání zajít si do obchodu pro hotový krájený rostbíf a mít to úplně bez námahy.

Související recepty

Suroviny

steakový, v celku
vývar
na vaření masa, může být i z kostky, v nouzi stačí solená a okořeněná voda
pár tenkých půlkoleček
menší, podélně rozpůlená
rostlinný olej 1 PL
nebo podle potřeby
rukola 2 hrsti
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
Na zálivku
hořčice hrubozrnná 1 PL
čerstvá
olivový olej panenský 60 ml
+ další na pečivo
najemno nastrouhaného

Postup

1

Maso zformujte do co nejdokonalejší krychličky (malá odchylka nevadí) a svažte kuchyňským provázkem, jako byste vázali dárkový balíček (viz Něco navíc). Místo mašle doprostřed přivažte kousek provázku, abyste mohli maso pohodlně ponořit a poté vylovit. V hrnci přiveďte k varu vývar. Změřte hranu masové krychličky (máte-li kvádřík, berte v potaz delší stranu) a na každý naměřený centimetr vařte ponořené do vody minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě 1–2 minuty, podle velikosti kusu masa. Maso se nesmí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří. Pak ho vyjměte a nechte vychladnout.

2

Mezitím zalijte cibuli v misce studenou vodou a odložte. Připravte zálivku. Hořčici rozmixujte s citronovou šťávou v mixéru či robotu s potřebným příslušenstvím, pak za chodu přístroje tenkým pramínkem přilévejte olivový olej, potom přisypávejte parmazán. Vlijte tenkým pramínkem 1 lžíci studené vody a mixujte dohladka a dohusta. Osolte a opepřete.

3

Pánev rozehřejte na středním ohni. Řezné strany ciabatty pokapejte olejem. Opečte na pánvi řezem dolů dozlatova a dokřupava, cca 5 minut. Pak ciabattu položte opečenou stranou nahoru a pokropte trochou zálivky. Poklaďte rukolou i scezenou a osušenou (papírovou utěrkou) cibulí. Osolte a opepřete a pokapejte další trochou zálivky. Maso nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na rukolu s cibulí. Pokapejte další zálivkou podle chuti, osolte a opepřete.

4

Zbude-li vám nějaká zálivka, zužitkujte ji k salátu či do dalšího sendviče. V uzavřené nádobě v chladničce vydrží 2 dny. ,Rostbíf uchovávejte v chladničce a snězte do druhého dne.

NĚCO NAVÍC
S masem se dobře pracuje a není těžké ho vytvarovat. Také není problém stočit nebo jinak poskládat plátek a pak z obou stran pevně sešněrovat (jako padouši v kovbojce zajatce) do tvaru krychle. Snažte se při tom, aby potom dovnitř při vaření co nejméně vnikl vývar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín