Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4605 kcal
Bílkoviny 162 g
Cukr 565 g
Tuky 169 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou krásné na pohled a plné pestré směsi dobrot. Můžete si je ale zjednodušit i libovolně vylepšit podle vlastní chuti a sezony.

Suroviny

toustový chléb 4 plátky
dobrý, tmavý
Na zeleninu
dýně 0.25 ks
máslová, bez semen, na 5mm plátky (kolečka)
olivový olej
podle potřeby
paprika červená 1 ks
bez semínek, na kolečka
cuketa 1 ks
malá, na tenké šikmé plátky
avokádo 1 ks
mrkev 1 ks
nahrubo
klíčky 4 hrsti
výhonky např. kapusta nebo alfalfa (vojtěška)
Na červenořepný hummus
cizrna 400 g
konzerva, scezená, propláchnutá
červená řepa 0.5 ks
vařená, může být i kupovaná
paprika uzená 1 ČL
Na kadeřávkové pesto
kadeřávek 3 hrsti
bez tuhých řapíků, lze nahradit 4-5 hrstmi rukoly
mandle 100 g
opražené, loupané
olivový olej panenský 60 ml

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plech vyložený pečicím papírem dejte v jedné vrstvě nakrájenou dýni, pokapejte olejem. Pečte 30 minut doměkka, v polovině přidejte v jedné vrstvě papriku a cuketku, pokapejte je olejem.

2 Mezitím vypeckujte a oloupejte avokádo (viz Něco navíc) a nakrájejte ho na plátky. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Odložte.

3 Přísady na hummus rozmixujte (v robotu, mixéru nebo tyčovým mixérem) dohladka a odložte.

4 Přísady na pesto rozmixujte v robotu se sekacím nástavcem nebo v sekáčku na potraviny (nemusíte úplně dohladka, zvolte konzistenci, jaká vám vyhovuje). Odložte.

5 Chléb opečte, 2 plátky potřete hummusem a 2 plátky pestem. Poklaďte pečenou i syrovou zeleninou (každou v jedné vrstvě), avokádem a výhonky.

NĚCO NAVÍC
Tyhle sendviče je potřeba celkem rychle sníst, jinak se chléb může promáčet. Někomu to nemusí vadit a může si vzít sendvič s sebou do práce, do školy či na výlet. Možným řešením také je sestavit a sníst vždy jen tolik sendvičů, kolik jich hned sníte. Zbývající komponenty na vás počkají odděleně v chladničce. V tom případě je dobré nakrájet jen půlku avokáda a ve druhé nechat pecku – ta zpomalí ,odcházení‘ dužiny; také chléb opečte až těsně před jídlem. Můžete si rovněž udělat jeden sendvič (nebo jiný lichý počet) a zbylou zeleninu a pesto sníst s těstovinami nebo s rýží a hummus (vydrží v chladničce až 3 dny) si dát třeba s pečivem. Lze také použít jiné pesto podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit