Nenápadný hit vaší grilovací party potěší přátele i jako dárek.
Suroviny
olivový olej
80
ml
česnek
2
stroužky
prolisovaný
cibule
1
kg
nakrájená na kolečka
fenykl
1
kg
bukev, očištěná a nasekaná
hořčičné semínko
1
PL
krupicový cukr
275
g
jablečný ocet
250
ml
nebo sladový ocet
pepř
čerstvě drcený
sůl mořská
Postup
1
Na středním plameni zahřejte velký hluboký rendlík. Vlijte olej a vsypte česnek a cibuli. Přiklopte a duste asi dvacet minut, nebo tak dlouho, aby cibule zezlátla a zkaramelizovala; občas promíchejte.
2
K cibuli přisypte fenykl a hořčičné semínko a vařte pod pokličkou dalších pětadvacet minut. Přidejte cukr, ocet, sůl a pepř a míchejte, aby se cukr rozpustil.
3
Vařte a míchejte ještě deset minut, nebo tak dlouho, aby zavařenina zhoustla a získala sirupovitou konzistenci.
NĚCO NAVÍC: Abyste při krájení neplakali, dejte cibuli před akcí zchladit do lednice nebo ji oloupejte a přelijte vroucí vodou. Pomoci prý může také hořící svíčka umístěná poblíž prkénka, na němž krájíte.