Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na rychlé omáčky za studena

Studené omáčky se také ukrývají pod pojmy jako salsa, čatní (chutney), dip, relish (či reliš) nebo remuláda. Jde o důležitý a pikantní doprovod masa, zeleniny, chleba, sendvičů nebo chipsů – studená kuchyně se bez nich prakticky neobejde. Jejich úkolem je pokrmy vyladit, zvýraznit, dotáhnout, přiostřit a dochutit i usnadnit jejich konzumaci. Domácí dip či paprikovo-rajčatová salsa nebo čerstvě připravená domácí majonéza svedou s jídlem divy!

...

 

Studené omáčky k masu 

Do čeho ponořit zeleninu? Do dipu

Domácí dipy jsou skvělé v tom, že do nich můžete přidat v podstatě cokoli, co máte momentálně doma. 

Domácí verze klasických omáček 

Domácí kečup či majonéza udělá z obyčejných pečených brambor nebo hranolek mistrovské dílo. Přidejte k majonéze několik dalších ingrediencí a získáte nejlepší domácí tatarku. Pokud vás omrzela tradiční chuť kečupu, určitě vyzkoušejte náš recept na kečup po provensálsku. Máte radši něco ostřejšího? Co třeba domácí verze pikantní omáčky sriracha?  

Pesto jako z Itálie 

Domácí pesto je poklad, který zvládnete připravit za pár minut. Ideálně byste k tomu měli využít velký hmoždíř a všechny použité ingredience ručně nadrtit a zalít  kvalitním extra panenským olivovým olejem.

  • Základem pesta jsou, stejně kvalitní suroviny. Pustíte-li se do nejznámějšího pesta Genovese vsaďte na sýr Parmegiano Regiano, Grana Padano a Pecorino či původní český sýr parmazánského typu Gran Moravia
  • Zkoušeli jste už sicilské červené pestoChuť sušených rajčat vás přenese na slunný italský ostrov. 

Slavné světové omáčky 

Některé studené omáčky obstojí i jen tak samy o sobě. 

  • Guacamole je klasika, kterou je třeba řádně dochutit citronem, jinak může avokádo působit mdlým dojmem. Mělo by být lehce pikantní díky tabascu a šalotce, ale pálivá chuť zas naopak nesmí avokádo přebít. Více se dozvíte v našem článku, jak vybrat to pravé avokádo a co dělat, aby guacamole ihned nezhnědlo.
  • Druhým klenotem mezi studenými omáčkami je cizrnový hummus, který s přehledem můžete podávat i jako slavnostní předkrm. Jak zvýrazníte jeho chuť? Pár kuliček cizrny si nechte před rozmixováním stranou a na půl hodiny je namočte do sójové omáčky. Ochucenými kuličkami cizrny pak hummus posypte. 

Celý popis