Citronové tagliatelle se žampiony

Citronové tagliatelle se žampiony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Citronové tagliatelle se žampiony

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2943 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 306 g
Tuky 142 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky citronu jsou tyto těstoviny svěží, díky smetaně zase vydatné. Navíc většinu ingrediencí k jejich přípravě už máte určitě doma! 

Suroviny

Na omáčku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
víno bílé 60 ml
suché
mléko 500 ml
plnotučné
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1–2 citronů
citronová štáva 3 PL
parmazán 3 PL
strouhaný
smetana ke šlehání 125 ml
Na dokončení
olivový olej 1 PL
máslo 2 PL
žampiony 500 g
hnědé, na plátky
rozmarýn 1 snítka
lístky otrhané a nakrájené nadrobno
tymián 1 snítka
lístky otrhané a nakrájené nadrobno
tagliatelle 400 g
petrželka
hladkolistá, nasekaná nadrobno k podávání
parmazán
strouhaný, k podávání

Postup

1

Na omáčku nechte v menším hrnci rozpustit máslo, zasypte je moukou a umíchejte světlou jíšku. Vlijte víno, promíchejte a nechte odvařit alkohol. Po částech zašlehejte mléko, osolte, opepřete a nechte zvolna 10 minut vařit. Poté odstavte a vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru i šťávu, parmazán a smetanu.

2

V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Vsypte žampiony a opečte je dozlatova. Osolte, opepřete a vmíchejte nasekané bylinky. Přilijte smetanovou omáčku a promíchejte.

3

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente, tedy na skus. Slijte a ponechte si zhruba dva hrnky vody z vaření. Uvařené těstoviny vsypte do omáčky, promíchejte a v případě potřeby zřeďte vodou z vaření těstovin. Naservírujte na talíře, posypte petrželkou a parmazánem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit