Lemon meringue pie – proslulou klasiku francouzské cukrařiny jsme přetvořili v jednoduchý pohár, který zvládnete připravit i s minimem zkušeností.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte citronový krém. Všechny ingredience vložte do rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní lázní). Nechte vychladnout a pak alespoň na 2 hodiny (nebo přes noc) uložte do lednice.
Sušenky a mandle společně rozmixujte. Přidejte máslo a dobře promíchejte.
Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte a zahřívejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem můžete naplnit cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Na dno skleniček rovnoměrně rozdělte drobečky s máslem, na ně naneste citronový krém, celý pohár zakončete vrstvou sněhu. Ten můžete nanést ledabyle lžičkou nebo sáčkem s řezanou špičkou. Sníh zapečte flambovací pistolí či v troubě pod rozpáleným grilem.