0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomerančový meringue páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 609 g
Tuky 336 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní dezert, na němž si můžete skvěle vyhrát se způsobem nanášení vyšlehaných bílků – špičkou, sáčkem, nebo jen lžící? Pokud uvidíte v obchodě krvavé pomeranče, neváhejte a berte je, krém s nimi získá nádhernou barvu!

Suroviny

máslo 150 g
nakrájené na kousky
mouka pšeničná hladká 255 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 90 g
žloutek 2 ks
Na pomerančový krém
pomerančová kůra
najemno nastrouhaná ze 2 pomerančů
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
pomerančová šťáva 160 g
máslo 120 g
nakrájené na kousky
Na meringue
krupicový cukr 120 g

1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutky a rychle propracujte na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na několik hodin do chladničky.

2 Potom těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na velikost o trochu větší než forma a vyložte jím (nepřilnavou) formu, začistěte okraje a vložte do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu s těstem zatižte pečicím papírem se suchými fazolemi a dejte péct. Po 15 minutách papír s fazolemi vyjměte a korpus dopečte dorůžova, asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formy.

4 Na pomerančový krém promíchejte pomerančovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a pomerančovou šťávu a prošlehejte. Nad vodní lázní šlehejte a zvolna zahřívejte (do max. 83°C), aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a vmíchejte máslo. Rozmixujte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotový korpus.

5 Na meringue z cukru a 40 g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho tenkým pramínkem vlévat a zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé – nepřešlehejte ji! Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na krém a opalte cukrářskou pistolí.

NĚCO NAVÍC
Plátky dezertu můžete podávat s dílky pomeranče posypanými cukrem a též opálenými cukrářskou pistolí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč