Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomerančový meringue páj

Elegantní dezert, na němž si můžete skvěle vyhrát se způsobem nanášení vyšlehaných bílků – špičkou, sáčkem, nebo jen lžící? Pokud uvidíte v obchodě krvavé pomeranče, neváhejte a berte je, krém s nimi získá nádhernou barvu!

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 150 g másla, nakrájeného na kousky
    • 255 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 90 g krupicového cukru
    • 2 žloutky

    NA POMERANČOVÝ KRÉM

    • najemno nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
    • 220 g krupicového cukru
    • 4 vejce
    • 160 g pomerančové šťávy
    • 120 g másla, nakrájeného na kousky

    NA MERINGUE

    • 120 g krupicového cukru
    • 2 bílky

Příprava jídla

1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutky a rychle propracujte na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na několik hodin do chladničky.

2 Potom těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na velikost o trochu větší než forma a vyložte jím (nepřilnavou) formu, začistěte okraje a vložte do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu s těstem zatižte pečicím papírem se suchými fazolemi a dejte péct. Po 15 minutách papír s fazolemi vyjměte a korpus dopečte dorůžova, asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formy.

4 Na pomerančový krém promíchejte pomerančovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a pomerančovou šťávu a prošlehejte. Nad vodní lázní šlehejte a zvolna zahřívejte (do max. 83°C), aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a vmíchejte máslo. Rozmixujte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotový korpus.

5 Na meringue z cukru a 40 g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho tenkým pramínkem vlévat a zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé – nepřešlehejte ji! Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na krém a opalte cukrářskou pistolí.

NĚCO NAVÍC
Plátky dezertu můžete podávat s dílky pomeranče posypanými cukrem a též opálenými cukrářskou pistolí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinky s tvarohem a opilými třešněmi

Crème brûlée

Aljaška

Skleničky s banánem a čokoládou

Přidat komentář