Pomerančový meringue páj

Pomerančový meringue páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomerančový meringue páj

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 609 g
Tuky 336 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní dezert, na němž si můžete skvěle vyhrát se způsobem nanášení vyšlehaných bílků – špičkou, sáčkem, nebo jen lžící? Pokud uvidíte v obchodě krvavé pomeranče, neváhejte a berte je, krém s nimi získá nádhernou barvu!

Suroviny

máslo 150 g
nakrájené na kousky
mouka pšeničná hladká 255 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 90 g
žloutek 2 ks
Na pomerančový krém
pomerančová kůra
najemno nastrouhaná ze 2 pomerančů
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
pomerančová šťáva 160 g
máslo 120 g
nakrájené na kousky
Na meringue
krupicový cukr 120 g
bílek 2 ks

1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutky a rychle propracujte na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na několik hodin do chladničky.

2 Potom těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na velikost o trochu větší než forma a vyložte jím (nepřilnavou) formu, začistěte okraje a vložte do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu s těstem zatižte pečicím papírem se suchými fazolemi a dejte péct. Po 15 minutách papír s fazolemi vyjměte a korpus dopečte dorůžova, asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formy.

4 Na pomerančový krém promíchejte pomerančovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a pomerančovou šťávu a prošlehejte. Nad vodní lázní šlehejte a zvolna zahřívejte (do max. 83°C), aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a vmíchejte máslo. Rozmixujte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotový korpus.

5 Na meringue z cukru a 40 g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho tenkým pramínkem vlévat a zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé – nepřešlehejte ji! Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na krém a opalte cukrářskou pistolí.

NĚCO NAVÍC
Plátky dezertu můžete podávat s dílky pomeranče posypanými cukrem a též opálenými cukrářskou pistolí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit