Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3571 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 347 g
Tuky 181 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle příjemně lehká zmrzlina se obejde bez smetany. Nezbytností je však přidání glukózy, bez níž by v mrazáku ztvrdla na kámen. Doporučujeme použít zmrzlinovač, bez něj nebude zmrzlina dokonale jemná a hladká.

Suroviny

mléko 600 ml
plnotučné
kakao 3 PL
kvalitní - holandského typu
škrob 1 PL
kukuřičný
pepř 1 PL
čerstvě mletý
čokoláda 200 g
tmavá - min 70%, nasekaná
krupicový cukr 200 g
žloutek 3 ks
50 g
tekurá glukóza k dostání v potřebách pro cukráře

1 V míse rozmíchejte 6–7 lžic mléka s kakaem a kukuřičným škrobem na pastu. Zbylé mléko nalijte do rendlíku, přidejte pepř a na mírném ohni zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile je směs horká, odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, než se rozpustí.

2 Cukr a žloutky dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut do pěny. Přidejte glukózu a pastu z kakaa, škrobu a mléka. Společně prošlehejte a nalijte do rendlíku k horkému mléku s rozpuštěnou čokoládou. Zamíchejte, aby se směs propojila. Rendlík vraťte na plotnu a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání 10 minut, až směs začne houstnout.

3 Směs přelijte přes cedník (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté nádoby a co nejrychleji ji zchlaďte, třeba vložením nádoby do studené vody s ledem. Jakmile směs zchladne, přitiskněte na její povrch potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ji na několik hodin nebo přes noc do lednice. Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a umíchejte.

4 Zmrzlinu jezte ihned (bude mít konzistenci točené) nebo ji dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Před podáváním nechte pár minut povolit.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit