Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

Čokoládová zmrzlina s černým pepřem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3571 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 347 g
Tuky 181 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle příjemně lehká zmrzlina se obejde bez smetany. Nezbytností je však přidání glukózy, bez níž by v mrazáku ztvrdla na kámen. Doporučujeme použít zmrzlinovač, bez něj nebude zmrzlina dokonale jemná a hladká.

Související recepty

Suroviny

mléko 600 ml
plnotučné
kakao 3 PL
kvalitní - holandského typu
škrob 1 PL
kukuřičný
pepř 1 PL
čerstvě mletý
čokoláda 200 g
tmavá - min 70%, nasekaná
krupicový cukr 200 g
žloutek 3 ks
50 g
tekurá glukóza k dostání v potřebách pro cukráře

1 V míse rozmíchejte 6–7 lžic mléka s kakaem a kukuřičným škrobem na pastu. Zbylé mléko nalijte do rendlíku, přidejte pepř a na mírném ohni zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile je směs horká, odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, než se rozpustí.

2 Cukr a žloutky dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 5 minut do pěny. Přidejte glukózu a pastu z kakaa, škrobu a mléka. Společně prošlehejte a nalijte do rendlíku k horkému mléku s rozpuštěnou čokoládou. Zamíchejte, aby se směs propojila. Rendlík vraťte na plotnu a na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání 10 minut, až směs začne houstnout.

3 Směs přelijte přes cedník (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté nádoby a co nejrychleji ji zchlaďte, třeba vložením nádoby do studené vody s ledem. Jakmile směs zchladne, přitiskněte na její povrch potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dejte ji na několik hodin nebo přes noc do lednice. Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a umíchejte.

4 Zmrzlinu jezte ihned (bude mít konzistenci točené) nebo ji dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Před podáváním nechte pár minut povolit.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit