Citronová pěna a máslové sušenky s růžovým pepřem

Citronová pěna a máslové sušenky s růžovým pepřem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6350 kcal
Bílkoviny 706 g
Sacharidy 406 g
Tuky 200 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžový pepř je původem z Jižní Ameriky a není příbuzný s pepřovníkem černým (piper nigrum), tropickou liánou, z níž pochází pepř černý, zelený i bílý – jde o tu samou bobuli lišící se stupněm zralosti nebo zpracováním. Růžový pepř má citrusový nádech, a výborně proto podtrhuje jídla, kde citrony hrají prim.

Související recepty

Suroviny

Na máslové sušenky
máslo 90 g
změklé
krupicový cukr 50 g
citron 0.5 ks
jemně nastrohaná kůra
mouka pšeničná hladká 75 g
škrob 25 g
sůl špetka
pepř růžový 2 ČL
nadrcený nahrubo
Na citronovou pěnu
krupicový cukr 250 g
citron 3.5 ks
velké plody - nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
želatina 5 plátků
smetana 300 ml
ke šlehání 40%

Na máslové sušenky vložte máslo do mísy a spolu s cukrem utřete dohladka. Přidejte citronovou kůru a zamíchejte. Přisypte mouku, škrob, špetku soli a podrcený pepř. Zapracujte do másla, až vznikne měkké hladké těsto. Vytvarujte jej do válečku o délce 10 cm, zabalte do potravinové fólie a vložte do mrazáku.

2 Na citronovou pěnu vložte do rendlíku cukr spolu s citronovou kůrou. Do džbánku či odměrky vymačkejte šťávu ze všech citronů (včetně té poloviny, jejíž kůru jste použili do těsta na máslové sušenky) a dolijte studenou vodou, abyste získali celkem 300 ml tekutiny. Přilijte do rendlíku k cukru s citronovou kůrou a na mírném ohni zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte žloutky a 5 minut šlehejte a držte těsně pod bodem varu. Pak přelijte do větší nádoby, aby směs trochu zchladla.

3 Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Jakmile citronová směs zchladne, že bude jen mírně teplá, vyjměte želatinu z vody, vymačkejte ji a přidejte ke směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Potom krém volně zakryjte potravinovou fólií a uložte do chladu.

Bílky vyšlehejte v čisté míse do pevných špiček. Do další mísy vlijte smetanu a rovněž vyšlehejte do pevných špiček. Do šlehačky po částech vmíchejte vychlazený citronový krém a ještě chvíli šlehejte. Nakonec po částech přidejte sníh z bílků a jemně vmíchejte, až se vše spojí. Směs rozdělte do 8 sklenic a dejte do lednice vychladit minimálně na 2 hodiny.

5 Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto na máslové sušenky vyjměte z mrazáku, vybalte a nakrájejte na kolečka o síle 5mm. Kolečka rozložte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, nechte mezi nimi dostatek prostoru. Pečte 15 minut nebo dorůžova.

Servírujte společně s citronovou pěnou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit