Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2092 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 93 g
Tuky 104 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kari z jižní Indie je netypické tím, že jeho pálivost nestojí na chilli, ale na pepři. Masu svědčí pobyt v marinádě přes noc, pak už jde všechno raz dva.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 900 g
na kostky
cibule 2 ks
na proužky
česnek 4 stroužky
drcený
zázvor (čerstvý) 50 g
najemno
sůl
kokosové mléko 400 ml
koriandr svazek
menší, lístky nasekané
rýže
basmati, k podávání
naan
chléb, k podávání
Na marinádu
pepř 2 PL
římský kmín 2 PL
koriandr mletý 2 PL
kokosový olej 1 PL
a trocha na opékání
kurkuma (mletá) 1 PL
citronová štáva
z jednoho citronu

1Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr. Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu. Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

2V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15–20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.

3Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10–15 minut.

4Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží a naanem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit