Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 30
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2092 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 93 g
Tuky 104 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kari z jižní Indie je netypické tím, že jeho pálivost nestojí na chilli, ale na pepři. Masu svědčí pobyt v marinádě přes noc, pak už jde všechno raz dva. Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem je neodolatelné pikantní jídlo z jedné pánve, ke kterému stačí přidat jen oblíbený indický chléb nebo dušenou rýži.

Suroviny

řízky, na kostky
velké, na proužky
česnek 4 stroužky
drcený
zázvor (čerstvý) 50 g
najemno
sůl
koriandr čerstvý 1 svazek
menší, lístky nasekané
rýže basmati
k podávání
chléb, k podávání
Na marinádu
pepř celý 2 PL
římský kmín 2 PL
koriandrová semínka 2 PL
kokosový olej 1 PL
+ na opékání
nastrouhané najemno, lze nahradit 1 lžící sušené

Postup

1

Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr.

2

Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu.

3

Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

4

V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15–20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.

5

Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10–15 minut.

6

Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží a naanem.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín