Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2092 kcal
Bílkoviny 188 g
Cukr 93 g
Tuky 104 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kari z jižní Indie je netypické tím, že jeho pálivost nestojí na chilli, ale na pepři. Masu svědčí pobyt v marinádě přes noc, pak už jde všechno raz dva.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 900 g
na kostky
cibule 2 ks
velké, nakrájené na proužky
česnek 4 stroužky
podrcené
zázvor (čerstvý) 50 g
nastrouhaného najemno
sůl
kokosové mléko 400 ml
koriandr svazek
menší, lístky nasekané
rýže
basmati, k podávání
naan
chléb, k podávání
Na marinádu
pepř 2 PL
kuliček černého pepře (podle chuti)
římský kmín 2 PL
koriandr mletý 2 PL
kokosový olej 1 PL
a trocha na opékání
kurkuma (mletá) 1 PL
lze nahradit 50 g čerstvé kurkumy
citronová štáva
z jednoho citronu

Na marinádu opražte v pánvi nasucho pepř, římský kmín a koriandr. Pak vychladlé koření umelte nahrubo v mlýnku na koření nebo utlučte v hmoždíři. Dejte do mísy spolu s 1 lžící kokosového oleje, přidejte kurkumu, polovinu citronové šťávy a rozmíchejte na pastu. Kousky kuřete obalte ve vzniklé marinádě a dejte do chladu nejméně na 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a na mírném ohni opékejte 15–20 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. Zvyšte plamen, přidejte kuře i s marinádou a osolte. Opékejte a míchejte 10 minut.

3 Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 15 minut, nebo dokud není kuře hotové. Pokud chcete hustší omáčku, vařte dalších 10–15 minut.

4 Odstavte z ohně a vmíchejte zbylou citronovou šťávu. Posypte koriandrem, podávejte s rýží a naanem.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit