Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem

Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3255 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 476 g
Tuky 67 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektní a efektní předkrm, který je hotový, než řeknete pepř.

Suroviny

fíky 6 ks
zralé, velké
kozí sýr 125 g
měkký, kůrka odkrojená (nebo viz Něco navíc)
pepř 2 ČL
čerstvě mletého černého
filo těsto 6
máslo 50 g
rozpuštěné
pažitka

1 Troubu rozehřejte na 200°C. Fíkům odkrojte stopku a nařízněte je do kříže zhruba do dvou třetin plodu. Každý fík jemně stlačte, aby se vnitřek trošku rozevřel.

2 V misce rozmačkejte kozí sýr s pepřem a poměrnou část směsi dejte do středu každého fíku. Pak fík znovu uzavřete a strany plodu přitlačte k sobě, aby sýr zůstal pevně uvnitř.

3 Pláty filo těsta rozdělte vždy na čtyři díly. Každý díl pomažte máslem a naskládejte na sebe, aby vzniklo 6 složených čtverců. Do středu každého čtverce položte fík a těsto ohrňte, aby vznikl otevřený měšec. Fík by mělo těsto těsně ovinout, ale ne zcela zakrýt. Zopakujte se všemi fíky.

4 Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 12–15 minut, až je těsto zlatavé a křupavé. Před podáváním nechte trochu vychladnout, fíky a sýr jsou přímo z trouby až nebezpečně žhavé. Těsně před podáváním posypte sekanou pažitkou a jezte teplé.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete i čerstvý kozí sýr a zředit jej troškou mléka. Při zapékání se sice nerozteče, ale chutná také skvěle!

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit