Perfektní a efektní předkrm, který je hotový, než řeknete pepř.
1 Troubu rozehřejte na 200°C. Fíkům odkrojte stopku a nařízněte je do kříže zhruba do dvou třetin plodu. Každý fík jemně stlačte, aby se vnitřek trošku rozevřel.
2 V misce rozmačkejte kozí sýr s pepřem a poměrnou část směsi dejte do středu každého fíku. Pak fík znovu uzavřete a strany plodu přitlačte k sobě, aby sýr zůstal pevně uvnitř.
3 Pláty filo těsta rozdělte vždy na čtyři díly. Každý díl pomažte máslem a naskládejte na sebe, aby vzniklo 6 složených čtverců. Do středu každého čtverce položte fík a těsto ohrňte, aby vznikl otevřený měšec. Fík by mělo těsto těsně ovinout, ale ne zcela zakrýt. Zopakujte se všemi fíky.
4 Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 12–15 minut, až je těsto zlatavé a křupavé. Před podáváním nechte trochu vychladnout, fíky a sýr jsou přímo z trouby až nebezpečně žhavé. Těsně před podáváním posypte sekanou pažitkou a jezte teplé.
NĚCO NAVÍC
Použít můžete i čerstvý kozí sýr a zředit jej troškou mléka. Při zapékání se sice nerozteče, ale chutná také skvěle!
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media