Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem

Fíky ve filo těstě s kozím sýrem a černým pepřem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3255 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 476 g
Tuky 67 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektní a efektní předkrm, který je hotový, než řeknete pepř.

Suroviny

fíky 6 ks
zralé, velké
kozí sýr 125 g
měkký, kůrka odkrojená (nebo viz Něco navíc)
pepř 2 ČL
čerstvě mletého černého
filo těsto 6
máslo 50 g
rozpuštěné
pažitka

1 Troubu rozehřejte na 200°C. Fíkům odkrojte stopku a nařízněte je do kříže zhruba do dvou třetin plodu. Každý fík jemně stlačte, aby se vnitřek trošku rozevřel.

2 V misce rozmačkejte kozí sýr s pepřem a poměrnou část směsi dejte do středu každého fíku. Pak fík znovu uzavřete a strany plodu přitlačte k sobě, aby sýr zůstal pevně uvnitř.

3 Pláty filo těsta rozdělte vždy na čtyři díly. Každý díl pomažte máslem a naskládejte na sebe, aby vzniklo 6 složených čtverců. Do středu každého čtverce položte fík a těsto ohrňte, aby vznikl otevřený měšec. Fík by mělo těsto těsně ovinout, ale ne zcela zakrýt. Zopakujte se všemi fíky.

4 Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 12–15 minut, až je těsto zlatavé a křupavé. Před podáváním nechte trochu vychladnout, fíky a sýr jsou přímo z trouby až nebezpečně žhavé. Těsně před podáváním posypte sekanou pažitkou a jezte teplé.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete i čerstvý kozí sýr a zředit jej troškou mléka. Při zapékání se sice nerozteče, ale chutná také skvěle!

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit