Masové kuličky se sýrem a bílým pepřem pečené na batátech

Masové kuličky se sýrem a bílým pepřem pečené na batátech

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2650 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 318 g
Tuky 89 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bílý pepř dodá spolu s ostřejší chutí ovčího sýra masu příjemnou pikantnost. Nenahrazujte celé kuličky pepře kupovaným mletým práškem, chuť mletého bílého pepře je mnohem méně výrazná a pokrm pak tolik nevynikne...

Suroviny

Na masové kuličky
strouhanka 100 g
ideálně čerstvá
mléko 4 PL
vepřové maso 600 g
mleté
sýr pecorino 170 g
jemně nastrouhaný
vejce 1 ks
pepř bílý 1 PL
celý - kuličky, podrcené v hmoždíři
česnek 1 stroužek
drcený
šalvěj 1 hrst
nasekaná na drobno
Na batáty
batáty 1 kg
vydrhnuté a nakrájené na 2-3 cm klínky
rajčata 6 ks
velká, nakrájené na větší kusy
cibule červená 2 ks
na kolečka
olivový olej
sůl
bazalka
malý svazek

Postup

1

Strouhanku vsypte do mísy, přelijte ji mlékem a zamíchejte. Přidejte zbývající přísady na masové kuličky a rukama hněťte, až se všechno propojí. Z hmoty vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a dejte do lednice na 30 minut.

2

Troubu rozehřejte na 200°C.

3

Batáty, rajčata a cibuli rozprostřete v jedné vrstvě na dno velkého pekáče nebo hlubšího plechu. Pokapejte 3 lžícemi olivového oleje, osolte a promíchejte.

4

Navrch rozložte v pravidelných rozestupech masové kuličky. Pečte 25 minut, pak vyjměte z trouby, kuličky otočte a zeleninu znovu promíchejte, aby se rovnoměrně opekla. Vraťte do trouby ještě na 20 minut, nebo dokud není všechno propečené.

5

Hotový pokrm poházejte natrhanými lístky bazalky a hned podávejte.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit