Zlatý sirup je hustý sirup jantarové barvy, který se používá především při pečení a přípravě dezertů. Vzhledem se velmi podobá medu a často se i používá jako jeho náhrada. Pokud se vám ho nedaří sehnat v obchodě, můžete si ho představit i doma.
Suroviny
Postup
Do rendlíku nalijte 3 lžíce vody a vsypte 100g krupicového cukru, krouživým pohybem rendlíku promíchejte.
Přiveďte odkryté k mírnému varu na středním ohni. Až směs dosáhne karamelové barvy (cukrářský teploměr ukáže 175°C), velmi opatrně a pomalu vlijte 280 ml vroucí vody.
Pak vsypte dalších 500 g krupicového cukru, krouživým pohybem rendlíku promíchejte a přiveďte k velmi mírnému varu. Vložte 1 plátek citronu, zbavený peciček – díky němu nebude sirup během vaření krystalizovat. Ztlumte oheň na mírný a nechte nezakryté zvolna vařit zhruba 45 minut.
Pak odstavte a vyjměte citron. Nechte sirup pár minut chladnout a pak ho nalijte do sterilizovaných skleniček a uzavřete. Sirup během chladnutí zhoustne. Uchovávejte v chladu a suchu.