Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí zlatý sirup
Domácí zlatý sirup
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Domácí zlatý sirup

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na cca 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2454 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 609 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zlatý sirup je hustý sirup jantarové barvy, který se používá především při pečení a přípravě dezertů. Vzhledem se velmi podobá medu a často se i používá jako jeho náhrada. Pokud se vám ho nedaří sehnat v obchodě, můžete si ho představit i doma.

Suroviny

voda 325 ml
3 lžíce (45 ml) a 280 ml
citron 1 plátek

Postup

1

Do rendlíku nalijte 3 lžíce vody a vsypte 100g krupicového cukru, krouživým pohybem rendlíku promíchejte.

2

Přiveďte odkryté k mírnému varu na středním ohni. Až směs dosáhne karamelové barvy (cukrářský teploměr ukáže 175°C), velmi opatrně a pomalu vlijte 280 ml vroucí vody.

3

Pak vsypte dalších 500 g krupicového cukru, krouživým pohybem rendlíku promíchejte a přiveďte k velmi mírnému varu. Vložte 1 plátek citronu, zbavený peciček – díky němu nebude sirup během vaření krystalizovat. Ztlumte oheň na mírný a nechte nezakryté zvolna vařit zhruba 45 minut.

4

Pak odstavte a vyjměte citron. Nechte sirup pár minut chladnout a pak ho nalijte do sterilizovaných skleniček a uzavřete. Sirup během chladnutí zhoustne. Uchovávejte v chladu a suchu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín