0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dukka s novým olivovým olejem

Dukka s novým olivovým olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dukka s novým olivovým olejem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 32 g
Tuky 265 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Egyptskou směs oříšků a koření dukka lze uchovat až měsíc v uzavřené dóze. Podává se jako rychlý předkrm a v kombinaci s prvním olivovým olejem sezony se jí nebudete moct nabažit...

 

Suroviny

pistácie 4 PL
vyloupané
lískové oříšky 6 PL
sezamová semínka 4 PL
římský kmín 2 PL
koriandrová semínka 1 PL
sůl vločková 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě drcený
olivový olej extra panenský 150 ml
chleba
k podávání

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Pistáciové a lískové oříšky rozložte na plech a pražte pomalu asi 15 minut, až začnou vonět. Na posledních 5 minut přidejte sezamová semínka. Oříšky pak nasekejte nahrubo.

2 V pánvi nasucho krátce opražte římský kmín a koriandr a lehce podrťte v hmoždíři. Smíchejte s oříšky, sezamem, solí a pepřem.

3 Nasypte do misky. Vedle nalijte olivový olej. Kousek chleba namočte do oleje, pak do směsi dukka a kousněte si.

NĚCO NAVÍC
Základní směs můžete podle chuti obohatit o další přísady: jiné druhy ořechů, praženou cizrnu, sušené bylinky, chilli, sušenou citronovou kůru, fenykl, skořici, hřebíček, kurkumu, cukr atd.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč