Dukka s novým olivovým olejem

Dukka s novým olivovým olejem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2862 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 32 g
Tuky 265 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Egyptskou směs oříšků a koření dukka lze uchovat až měsíc v uzavřené dóze. Podává se jako rychlý předkrm a v kombinaci s prvním olivovým olejem sezony se jí nebudete moct nabažit...

 

Suroviny

pistácie 4 PL
vyloupané
lískové oříšky 6 PL
sezamová semínka 4 PL
loupaná
římský kmín 2 PL
1 PL
koriandrová semena
1 ČL
vločková sůl lze nahradit jemnou mořskou
pepř 0.5 ČL
čerstvě drcený
olivový olej 150 ml
nový panenský
chleba
k podávání

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Pistáciové a lískové oříšky rozložte na plech a pražte pomalu asi 15 minut, až začnou vonět. Na posledních 5 minut přidejte sezamová semínka. Oříšky pak nasekejte nahrubo.

2 V pánvi nasucho krátce opražte římský kmín a koriandr a lehce podrťte v hmoždíři. Smíchejte s oříšky, sezamem, solí a pepřem.

3 Nasypte do misky. Vedle nalijte olivový olej. Kousek chleba namočte do oleje, pak do směsi dukka a kousněte si.

NĚCO NAVÍC
Základní směs můžete podle chuti obohatit o další přísady: jiné druhy ořechů, praženou cizrnu, sušené bylinky, chilli, sušenou citronovou kůru, fenykl, skořici, hřebíček, kurkumu, cukr atd.

CO JE TO NOVELLO

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit