Heřmánková panna cotta? Ano! Spojení heřmánku s medem vám možná připomene dětský čaj, v kombinaci se smetanou jde však o lahodný a překvapivě rafinovaný dezert.
Suroviny
Postup
Zahřejte v rendlíku mléko, smetanu a cukr těsně pod bod varu. Vložte do horké směsi sušené květy heřmánku, přiklopte a nechte 10–15 minut macerovat.
Mezitím dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody.
Přelijte ovoněnou mléčnou směs přes síto do čisté mísy a květy heřmánku v sítu pomačkejte, aby uvolnily co nejvíce vůně a chuti.
Želatinu vymačkejte a vložte do teplé směsi a míchejte do rozpuštění. Formičky vymažte slabě olejem a následně je vytřete papírovou utěrkou, aby na dně a stěnách ulpěl co nejtenčí film. (Pokud nehodláte panna cottu z formiček vyklápět, můžete tento krok vynechat, případně použít formičky ze silikonu, které není nutné vymazávat.) Přelijte směs do 4–6 formiček podle velikosti a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, klidně ale přes noc.
Vlijte do rendlíku med, přidejte javorový sirup a pomalu zahřívejte, až se spojí. Pak odstavte a nechte zchladnout.
Ztuhlou panna cottu vyklopte na talíř, ozdobte blumami a přelijte medovým rozvarem.
NĚCO NAVÍC
Na panna cottu můžete použít i hrst čerstvých květů heřmánku, v tom případě je však macerujte ve smetaně přes noc zastudena. Chuť panna cotty z čerstvých květů je mírně odlišná a více medová. Pokud máte naopak k dispozici pouze sáčkový čaj, počítejte s tím, že čajových pytlíčků je potřeba na uvedenou gramáž poměrně hodně, kolem 10–15 kusů. Intenzitu bylinného aromatu samozřejmě můžete uzpůsobit své chuti.