Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem
Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3154 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 157 g
Tuky 101 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Heřmánková panna cotta? Ano! Spojení heřmánku s medem vám možná připomene dětský čaj, v kombinaci se smetanou jde však o lahodný a překvapivě rafinovaný dezert. 

Suroviny

mléko 100 ml
jedlé květy 20 g
sušené heřmánkové květy (lze koupit i jako sypaný čaj, případně v sáčcích, viz Něco navíc)
želatina 3 plátky
rostlinný olej
neutrální chuti, na vytření formiček
med 4 PL
bluma 150 g
nakrájená na klínky

Postup

1

Zahřejte v rendlíku mléko, smetanu a cukr těsně pod bod varu. Vložte do horké směsi sušené květy heřmánku, přiklopte a nechte 10–15 minut macerovat.

2

Mezitím dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody. 

3

Přelijte ovoněnou mléčnou směs přes síto do čisté mísy a květy heřmánku v sítu pomačkejte, aby uvolnily co nejvíce vůně a chuti.

4

Želatinu vymačkejte a vložte do teplé směsi a míchejte do rozpuštění. Formičky vymažte slabě olejem a následně je vytřete papírovou utěrkou, aby na dně a stěnách ulpěl co nejtenčí film. (Pokud nehodláte panna cottu z formiček vyklápět, můžete tento krok vynechat, případně použít formičky ze silikonu, které není nutné vymazávat.) Přelijte směs do 4–6 formiček podle velikosti a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, klidně ale přes noc. 

5

Vlijte do rendlíku med, přidejte javorový sirup a pomalu zahřívejte, až se spojí. Pak odstavte a nechte zchladnout. 

6

Ztuhlou panna cottu vyklopte na talíř, ozdobte blumami a přelijte medovým rozvarem.

NĚCO NAVÍC
Na panna cottu můžete použít i hrst čerstvých květů heřmánku, v tom případě je však macerujte ve smetaně přes noc zastudena. Chuť panna cotty z čerstvých květů je mírně odlišná a více medová. Pokud máte naopak k dispozici pouze sáčkový čaj, počítejte s tím, že čajových pytlíčků je potřeba na uvedenou gramáž poměrně hodně, kolem 10–15 kusů. Intenzitu bylinného aromatu samozřejmě můžete uzpůsobit své chuti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč