Jogurtová panna cotta s broskvemi

Jogurtová panna cotta s broskvemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová panna cotta s broskvemi

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob dle velikosti sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 427 g
Sacharidy 226 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panna cotta bývá samá smetana. Jogurt známému dezertu do skleničky dodá nejen lehkou nakyslost, ale zaručí i lepší pocit – zvýší totiž podíl bílkovin!

Suroviny

Na panna cottu
želatina 3 plátky
smetana ke šlehání 250 g
krupicový cukr 100 g
levandule 1 PL
kvítky z nestříkané sušené levandule (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 300 g
citronová štáva
trocha na dochucení
Na pečené broskve nebo nektarinky
broskve 4 ks
nebo nektarinky
balzamikový ocet bílý 3 PL
med 80 g
tekutý
levandule
čerstvé kvítky na ozdobení

Postup

1

Želatinu dejte nabobtnat do trošky studené vody. Smetanu a cukr zahřejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přidejte levanduli, přikryjte a nechte 10 minut louhovat. Pokud nechcete
ve směsi kvítka, přeceďte. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do teplé směsi a nechte rozpustit. Pak přidejte jogurt a dobře jej ve směsi rozmíchejte. Dochuťte troškou citronové šťávy.

2

Připravte si pevné krabičky, do nichž padnou vybrané sklenice. Do krabičky vždy dejte složenou utěrku, pak vložte prázdné sklenice, aby byly mírně našikmo a naležato: horní část sklenky se bude opírat o složenou utěrku, dno o okraj krabičky. Sklenice by takto zapřené měly dobře držet. Vlijte do sklenic mléčnou směs tak, abyste vytvořili šikmou hladinu. Krabičky přemístěte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny chladit.

3

Mezitím připravte broskve nebo nektarinky. Předehřejte troubu na 200°C. Ovoce nakrájejte na čtvrtky či větší měsíčky a vložte do pekáčku. Smíchejte ocet a med, zalijte tekutinou broskve a dejte do trouby, dokud nejsou broskve měkké a karamelizované (cca 15–20 minut podle velikosti ovoce). Vyndejte ztuhlou panna cottu a do každé sklenice vložte pár dílků broskve i se šťávou. Nakonec zdobte kvítkem levandule.

NĚCO NAVÍC
Ideální je použít levanduli k potravinářským účelům. Jde o odrůdu, která má méně vonných silic než ty určené do kosmetiky. Chuť bude květinová, avšak nevtíravá. K sehnání bývá na farmářských trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit