0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogurtová panna cotta s broskvemi

Jogurtová panna cotta s broskvemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová panna cotta s broskvemi

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob dle velikosti sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 427 g
Sacharidy 226 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panna cotta bývá samá smetana. Jogurt známému dezertu do skleničky dodá nejen lehkou nakyslost, ale zaručí i lepší pocit – zvýší totiž podíl bílkovin!

Suroviny

Na panna cottu
želatina 3 plátky
smetana ke šlehání 250 g
krupicový cukr 100 g
levandule 1 PL
kvítky z nestříkané sušené levandule (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 300 g
citronová štáva
trocha na dochucení
Na pečené broskve nebo nektarinky
broskve 4 ks
nebo nektarinky
balzamikový ocet bílý 3 PL
med 80 g
tekutý
levandule
čerstvé kvítky na ozdobení

Postup

1

Želatinu dejte nabobtnat do trošky studené vody. Smetanu a cukr zahřejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přidejte levanduli, přikryjte a nechte 10 minut louhovat. Pokud nechcete
ve směsi kvítka, přeceďte. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do teplé směsi a nechte rozpustit. Pak přidejte jogurt a dobře jej ve směsi rozmíchejte. Dochuťte troškou citronové šťávy.

2

Připravte si pevné krabičky, do nichž padnou vybrané sklenice. Do krabičky vždy dejte složenou utěrku, pak vložte prázdné sklenice, aby byly mírně našikmo a naležato: horní část sklenky se bude opírat o složenou utěrku, dno o okraj krabičky. Sklenice by takto zapřené měly dobře držet. Vlijte do sklenic mléčnou směs tak, abyste vytvořili šikmou hladinu. Krabičky přemístěte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny chladit.

3

Mezitím připravte broskve nebo nektarinky. Předehřejte troubu na 200°C. Ovoce nakrájejte na čtvrtky či větší měsíčky a vložte do pekáčku. Smíchejte ocet a med, zalijte tekutinou broskve a dejte do trouby, dokud nejsou broskve měkké a karamelizované (cca 15–20 minut podle velikosti ovoce). Vyndejte ztuhlou panna cottu a do každé sklenice vložte pár dílků broskve i se šťávou. Nakonec zdobte kvítkem levandule.

NĚCO NAVÍC
Ideální je použít levanduli k potravinářským účelům. Jde o odrůdu, která má méně vonných silic než ty určené do kosmetiky. Chuť bude květinová, avšak nevtíravá. K sehnání bývá na farmářských trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit