Jogurtová panna cotta s broskvemi

Jogurtová panna cotta s broskvemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová panna cotta s broskvemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob dle velikosti sklenic

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 427 g
Cukr 226 g
Tuky 83 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panna cotta bývá samá smetana. Jogurt známému dezertu do skleničky dodá nejen lehkou nakyslost, ale zaručí i lepší pocit – zvýší totiž podíl bílkovin!

Suroviny

Na panna cottu
želatina 3 plátky
smetana ke šlehání 250 g
krupicový cukr 100 g
levandule 1 PL
kvítky z nestříkané sušené levandule (viz Něco navíc)
jogurt řeckého typu 300 g
citronová štáva
trocha na dochucení
Na pečené broskve nebo nektarinky
broskve 4 ks
nebo nektarinky
balzamikový ocet bílý 3 PL
med 80 g
tekutý
levandule
čerstvé kvítky na ozdobení

Postup

1

Želatinu dejte nabobtnat do trošky studené vody. Smetanu a cukr zahřejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přidejte levanduli, přikryjte a nechte 10 minut louhovat. Pokud nechcete
ve směsi kvítka, přeceďte. Želatinu vymačkejte, přidejte ji do teplé směsi a nechte rozpustit. Pak přidejte jogurt a dobře jej ve směsi rozmíchejte. Dochuťte troškou citronové šťávy.

2

Připravte si pevné krabičky, do nichž padnou vybrané sklenice. Do krabičky vždy dejte složenou utěrku, pak vložte prázdné sklenice, aby byly mírně našikmo a naležato: horní část sklenky se bude opírat o složenou utěrku, dno o okraj krabičky. Sklenice by takto zapřené měly dobře držet. Vlijte do sklenic mléčnou směs tak, abyste vytvořili šikmou hladinu. Krabičky přemístěte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny chladit.

3

Mezitím připravte broskve nebo nektarinky. Předehřejte troubu na 200°C. Ovoce nakrájejte na čtvrtky či větší měsíčky a vložte do pekáčku. Smíchejte ocet a med, zalijte tekutinou broskve a dejte do trouby, dokud nejsou broskve měkké a karamelizované (cca 15–20 minut podle velikosti ovoce). Vyndejte ztuhlou panna cottu a do každé sklenice vložte pár dílků broskve i se šťávou. Nakonec zdobte kvítkem levandule.

NĚCO NAVÍC
Ideální je použít levanduli k potravinářským účelům. Jde o odrůdu, která má méně vonných silic než ty určené do kosmetiky. Chuť bude květinová, avšak nevtíravá. K sehnání bývá na farmářských trzích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit