0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panna cotta s borůvkami a šťavelem

Panna cotta s borůvkami a šťavelem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 211 g
Tuky 93 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panna cotta v přírodní variantě, šťavel dodá příjemnou kyselost...

Suroviny

želatina 2 plátek
cca každý po 2g
smetana 300 ml
ke šlehání, 33%
krupicový cukr 115 g
mléko 100 ml
plnotučné
slunečnicový olej
nebo jiný chuťově neutrální olej, na vymazání formiček
Na borůvkovou omáčku
čerstvé nebo mrazené
krupicový cukr 50 g
škrob 1 PL
citronová šťáva 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
(nemusí být)
šťavel lístky, na ozdobu
čerstvé, pár na ozdobu

1 Želatinu namočte do trochy studené vody a nechte nabobtnat. Do menšího hrnce dejte smetanu a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, nenechte ale smetanu vařit. Jakmile se cukr rozpustí, odstavte smetanu z ohně. Želatinu vymačkejte a přidejte do teplé smetany. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přelijte směs přes sítko do mísy a vmíchejte mléko a podmáslí.

2 Formičky či mističky vymažte tenkou vrstvou oleje a rozlijte do nich směs na panna cottu. Dejte chladit do ledničky nejméně na 4 hodiny nebo přes noc.

3 Připravte omáčku. Do hrnce vložte borůvky, přisypte cukr a přidejte asi 60 ml vody (množství upravte podle toho, zda používáte mražené, nebo čerstvé borůvky). Na mírném ohni vařte, dokud borůvky nezměknou a nepustí šťávu, měly by si však stále zachovat strukturu. Škrob rozmíchejte v trošce vody na hustou kašičku a opatrně ji za stálého míchání vlijte do omáčky. Důkladně promíchejte a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne. Na závěr ji dochuťte citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, chcete-li.

4 Ztuhlou panna cottu vyklopte (můžete si pomoci bleskovým ponořením formiček do horké vody), polijte omáčkou a ozdobte borůvkami a šťavelem.

Poznámka:
Šťavel, stejně jako např. rebarbora, obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve větším množství pro člověka jedovatá. Pokud ovšem použijete pouze pár lístků na ozdobu, nemusíte se obávat. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč