Panna cotta v přírodní variantě, šťavel dodá příjemnou kyselost...
Suroviny
Postup
Želatinu namočte do trochy studené vody a nechte nabobtnat. Do menšího hrnce dejte smetanu a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, nenechte ale smetanu vařit.
Jakmile se cukr rozpustí, odstavte smetanu z ohně. Želatinu vymačkejte a přidejte do teplé smetany. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přelijte směs přes sítko do mísy a vmíchejte mléko a podmáslí.
Formičky či mističky vymažte tenkou vrstvou oleje a rozlijte do nich směs na panna cottu. Dejte chladit do ledničky nejméně na 4 hodiny nebo přes noc.
Připravte omáčku. Do hrnce vložte borůvky, přisypte cukr a přidejte asi 60 ml vody (množství upravte podle toho, zda používáte mražené, nebo čerstvé borůvky).
Na mírném ohni vařte, dokud borůvky nezměknou a nepustí šťávu, měly by si však stále zachovat strukturu. Škrob rozmíchejte v trošce vody na hustou kašičku a opatrně ji za stálého míchání vlijte do omáčky. Důkladně promíchejte a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne. Na závěr ji dochuťte citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, chcete-li.
Ztuhlou panna cottu vyklopte (můžete si pomoci bleskovým ponořením formiček do horké vody), polijte omáčkou a ozdobte borůvkami a šťavelem.
Poznámka:
Šťavel, stejně jako např. rebarbora, obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve větším množství pro člověka jedovatá. Pokud ovšem použijete pouze pár lístků na ozdobu, nemusíte se obávat.