Panna cotta s borůvkami a šťavelem

Panna cotta s borůvkami a šťavelem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 273 g
Cukr 211 g
Tuky 93 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Panna cotta v přírodní variantě, šťavel dodá příjemnou kyselost...

Suroviny

želatina 2 plátek
cca každý po 2g
smetana 300 ml
ke šlehání, 33%
krupicový cukr 115 g
mléko 100 ml
plnotučné
podmáslí 50 ml
slunečnicový olej
nebo jiný chuťově neutrální olej, na vymazání formiček
Na borůvkovou omáčku
borůvky 100 g
čerstvé nebo mrazené
krupicový cukr 50 g
škrob 1 PL
citronová štáva 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
(nemusí být)
šťavel lístky, na ozdobu
borůvky
čerstvé, pár na ozdobu

1 Želatinu namočte do trochy studené vody a nechte nabobtnat. Do menšího hrnce dejte smetanu a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, nenechte ale smetanu vařit. Jakmile se cukr rozpustí, odstavte smetanu z ohně. Želatinu vymačkejte a přidejte do teplé smetany. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přelijte směs přes sítko do mísy a vmíchejte mléko a podmáslí.

2 Formičky či mističky vymažte tenkou vrstvou oleje a rozlijte do nich směs na panna cottu. Dejte chladit do ledničky nejméně na 4 hodiny nebo přes noc.

3 Připravte omáčku. Do hrnce vložte borůvky, přisypte cukr a přidejte asi 60 ml vody (množství upravte podle toho, zda používáte mražené, nebo čerstvé borůvky). Na mírném ohni vařte, dokud borůvky nezměknou a nepustí šťávu, měly by si však stále zachovat strukturu. Škrob rozmíchejte v trošce vody na hustou kašičku a opatrně ji za stálého míchání vlijte do omáčky. Důkladně promíchejte a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne. Na závěr ji dochuťte citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, chcete-li.

4 Ztuhlou panna cottu vyklopte (můžete si pomoci bleskovým ponořením formiček do horké vody), polijte omáčkou a ozdobte borůvkami a šťavelem.

Poznámka:
Šťavel, stejně jako např. rebarbora, obsahuje kyselinu šťavelovou, která je ve větším množství pro člověka jedovatá. Pokud ovšem použijete pouze pár lístků na ozdobu, nemusíte se obávat. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit