0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Matcha panna cotta se sezamovým griliášem

Matcha panna cotta se sezamovým griliášem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Matcha panna cotta se sezamovým griliášem

3.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4231 kcal
Bílkoviny 546 g
Sacharidy 218 g
Tuky 127 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Říká se, že japonský zelený čaj buď milujete, nebo ho nemůžete doslova ani cítit. Ručíme vám za to, že pokud ho poprvé ochutnáte ve formě jemné panna cotty s křupavým griliášem, bude z toho láska na celý život.

Suroviny

mléko 250 ml
plnotučné
krupicový cukr 75 g
čaj matcha 3 ČL
želatina 4 plátky
Na sezamový griliáš
rostlinný olej 1 PL
nebo rostlinný olej ve spreji
krupicový cukr 110 g
voda 2 PL
máslo ½ PL
sezamová semínka 1 PL
černá
sezamová semínka 1 PL
bílá

Postup

1

V malém rendlíku smíchejte smetanu, mléko a cukr. Na střední stupeň zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

2

Matchu vsypte do menší misky, přidejte pár lžic smetanového základu a metličkou rozšlehejte na hladkou pastu. Tu přidejte do rendlíku a dokonale rozmíchejte. Stáhněte z plotny a nechte lehce zchladnout.

3

Želatinu zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. Poté vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte želatinu do připraveného základu. Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Pokud mezitím matcha základ zchladl příliš, lehce ho zahřejte a rozdělte do 4 skleniček. Nechte 10 minut odstát při pokojové teplotě a poté uložte do lednice alespoň na 3 hodiny.

4

Zatímco se panna cotta chladí, připravte sezamový griliáš. Menší plech a silikonovou stěrku potřete či nastříkejte olejem. Pokud máte silikonovou podložku na pečení, vyložte plech touto podložkou a také ji lehce pomažte či nastříkejte olejem.

5

Cukr nasypte do rendlíku se silným dnem a zalijte vodou. Při nízké teplotě ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sem tam hrncem zakružte. Když je cukr rozpuštěný, zvyšte teplotu na střední stupeň a zahřívejte, až začne cukr bublat a karamelizovat. Nechte probublávat zhruba 5 minut, nebo dokud nezíská světle jantarovou barvu. Nemíchejte! Když je karamel hotový, sundejte ho z plotny a vmíchejte připravenou stěrkou máslo. Dávejte pozor, horká směs může prskat. Míchejte, dokud nebude karamel krásně krémový. Vsypte oboje sezamová semínka, promíchejte, rychle nalijte na plech a pomocí stěrky co nejvíce rozprostřete. Nechte griliáš ztuhnout a vychladnout a poté ho nalámejte na střepy či nadrťte.

6

Vychlazenou panna cottu ozdobte griliášem a ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč