Říká se, že japonský zelený čaj buď milujete, nebo ho nemůžete doslova ani cítit. Ručíme vám za to, že pokud ho poprvé ochutnáte ve formě jemné panna cotty s křupavým griliášem, bude z toho láska na celý život.
Suroviny
Postup
V malém rendlíku smíchejte smetanu, mléko a cukr. Na střední stupeň zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Matchu vsypte do menší misky, přidejte pár lžic smetanového základu a metličkou rozšlehejte na hladkou pastu. Tu přidejte do rendlíku a dokonale rozmíchejte. Stáhněte z plotny a nechte lehce zchladnout.
Želatinu zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. Poté vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte želatinu do připraveného základu. Míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Pokud mezitím matcha základ zchladl příliš, lehce ho zahřejte a rozdělte do 4 skleniček. Nechte 10 minut odstát při pokojové teplotě a poté uložte do lednice alespoň na 3 hodiny.
Zatímco se panna cotta chladí, připravte sezamový griliáš. Menší plech a silikonovou stěrku potřete či nastříkejte olejem. Pokud máte silikonovou podložku na pečení, vyložte plech touto podložkou a také ji lehce pomažte či nastříkejte olejem.
Cukr nasypte do rendlíku se silným dnem a zalijte vodou. Při nízké teplotě ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sem tam hrncem zakružte. Když je cukr rozpuštěný, zvyšte teplotu na střední stupeň a zahřívejte, až začne cukr bublat a karamelizovat. Nechte probublávat zhruba 5 minut, nebo dokud nezíská světle jantarovou barvu. Nemíchejte! Když je karamel hotový, sundejte ho z plotny a vmíchejte připravenou stěrkou máslo. Dávejte pozor, horká směs může prskat. Míchejte, dokud nebude karamel krásně krémový. Vsypte oboje sezamová semínka, promíchejte, rychle nalijte na plech a pomocí stěrky co nejvíce rozprostřete. Nechte griliáš ztuhnout a vychladnout a poté ho nalámejte na střepy či nadrťte.
Vychlazenou panna cottu ozdobte griliášem a ihned podávejte.