
Kávová panna cotta
Panna cotta je jedním z nejjednodušších dezertů, který ale můžete přetvořit do velmi efektní sladké tečky.
Vydání: 2018/8
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- 1,5 lžičky práškové želatiny
- 130 ml uvařeného espressa
- 4 lžíce krupicového cukru
- 260 ml smetany ke šlehání
- 260 ml mléka
- 3 lžičky instantní kávy
- 4 lžíce krupicového cukru
- 3 lžičky práškové želatiny
- 2 lžičky vanilkového extraktu
NA KÁVOVÝ DÍL
NA SMETANOVÝ DÍL
Příprava jídla
1 Želatinu promíchejte s horkým espressem a cukrem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Směs rozdělte do 4 sklenek či šálků a nechte dokonale ztuhnout v lednici.
2 Smetanu a mléko vlijte do hrnce, přidejte kávu, cukr a přiveďte k varu, sundejte z plotny, vmíchejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt a nechte zchladnout na pokojovou teplotu, potom rozdělte do šálků s kávovým dílem. Dejte do led- nice a nechte opět dokonale zatuhnout.
■ Opatrně vyklopte – viz Něco navíc.
NĚCO NAVÍC
- Nejjednodušší je do kávových dezertů použít rozpustnou (instantní) kávu – už jen proto, že nemusíte v receptu propočítávat tekutinu. Pokud ale máte čas a mletá kávová zrna, svařte je a nechte vylouhovat v tekutině (mléce či smetaně), kterou následně použijete v receptu.
- Panna cottu před vyklopením krátce nahřejte – nejsnáze to jde s cukrářskou pistolí, kterou ohřejete sklenku či hrneček, který jste použili jako formu. Rovněž ho můžete opatrně na chvilku ponořit do horké vody. Pokud se vyklápění bojíte, udělejte panna cottu do skleniček a v nich ji rovnou podávejte!
Přidat komentář