Panna cotta je jedním z nejjednodušších dezertů, který ale můžete přetvořit do velmi efektní sladké tečky.
Suroviny
NA KÁVOVÝ DÍL
želatina
1,5
ČL
prášková
káva
130
ml
uvařené espresso
krupicový cukr
4
PL
NA SMETANOVÝ DÍL
smetana ke šlehání
260
ml
mléko
260
ml
káva instantní
3
ČL
krupicový cukr
4
PL
želatina
3
ČL
prášková
vanilkový extrakt
2
ČL
Postup
1
Želatinu promíchejte s horkým espressem a cukrem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Směs rozdělte do 4 sklenek či šálků a nechte dokonale ztuhnout v lednici.
2
Smetanu a mléko vlijte do hrnce, přidejte kávu, cukr a přiveďte k varu, sundejte z plotny, vmíchejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt a nechte zchladnout na pokojovou teplotu, potom rozdělte do šálků s kávovým dílem. Dejte do led- nice a nechte opět dokonale zatuhnout.
3
Panna cottu před vyklopením krátce nahřejte – nejsnáze to jde s cukrářskou pistolí, kterou ohřejete sklenku či hrneček, který jste použili jako formu. Rovněž ho můžete opatrně na chvilku ponořit do horké vody. Pokud se vyklápění bojíte, udělejte panna cottu do skleniček a v nich ji rovnou podávejte!
Opatrně vyklopte – viz Něco navíc.
NĚCO NAVÍC
Nejjednodušší je do kávových dezertů použít rozpustnou (instantní) kávu – už jen proto, že nemusíte v receptu propočítávat tekutinu. Pokud ale máte čas a mletá kávová zrna, svařte je a nechte vylouhovat v tekutině (mléce či smetaně), kterou následně použijete v receptu.Panna cottu před vyklopením krátce nahřejte – nejsnáze to jde s cukrářskou pistolí, kterou ohřejete sklenku či hrneček, který jste použili jako formu. Rovněž ho můžete opatrně na chvilku ponořit do horké vody. Pokud se vyklápění bojíte, udělejte panna cottu do skleniček a v nich ji rovnou podávejte!