Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1453 kcal
Bílkoviny 13 g
Cukr 151 g
Tuky 91 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panna cotta je jedním z nejjednodušších dezertů, který ale můžete přetvořit do velmi efektní sladké tečky.

Suroviny

NA KÁVOVÝ DÍL
1.5 ČL
prášková želatina
130 ml
uvařené espresso
krupicový cukr 4 PL
NA SMETANOVÝ DÍL
smetana ke šlehání 260 ml
mléko 260 ml
káva instantní 3 ČL
krupicový cukr 4 PL
3 ČL
prášková želatina
vanilkový extrakt 2 ČL

1 Želatinu promíchejte s horkým espressem a cukrem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Směs rozdělte do 4 sklenek či šálků a nechte dokonale ztuhnout v lednici.

2 Smetanu a mléko vlijte do hrnce, přidejte kávu, cukr a přiveďte k varu, sundejte z plotny, vmíchejte želatinu a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt a nechte zchladnout na pokojovou teplotu, potom rozdělte do šálků s kávovým dílem. Dejte do led- nice a nechte opět dokonale zatuhnout.

■ Opatrně vyklopte – viz Něco navíc.

NĚCO NAVÍC

  • Nejjednodušší je do kávových dezertů použít rozpustnou (instantní) kávu – už jen proto, že nemusíte v receptu propočítávat tekutinu. Pokud ale máte čas a mletá kávová zrna, svařte je a nechte vylouhovat v tekutině (mléce či smetaně), kterou následně použijete v receptu.
  • Panna cottu před vyklopením krátce nahřejte – nejsnáze to jde s cukrářskou pistolí, kterou ohřejete sklenku či hrneček, který jste použili jako formu. Rovněž ho můžete opatrně na chvilku ponořit do horké vody. Pokud se vyklápění bojíte, udělejte panna cottu do skleniček a v nich ji rovnou podávejte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit