Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na pivu s perníkem
Hovězí na pivu s perníkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na pivu s perníkem

4/5 Počet hodnocení: 15
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3352 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 249 g
Tuky 144 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno z belgických národních jídel Carbonade flamande se podobá guláši. Mrkev můžete vynechat, stejně tak vývar, a místo něj použít jen pivo. Hovězí na pivu bude skvělé v obou případech.

Suroviny

přední hovězí vhodné na dušení, nakrájené na kousky (my jsme použili maso z mladého býka)
sůl
pepř
čerstvě mletý
na obalení masa
rostlinný olej 2 PL
nakrájená nahrubo
tymián 3 snítky
pivo 330 ml
belgické pivo typu dubbel (např. Leffe brune, Chimay)
vývar hovězí 250 ml
+ podle potřeby na dolévání
mrkev 3 ks
na špalíky
hořčice dijonská 2 PL
k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 150°C. Maso osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou. Ve velkém žáruvzdorném hrnci s těžkým dnem rozehřejte olej a opečte na něm postupně maso dozlatohněda. Maso vyjměte, přidejte do hrnce máslo a vsypte cibuli, posypte ji solí a cukrem na pomalém ohni restujte, až zkaramelizuje. Pokud by příliš tmavla, podlijte ji trošičkou vody a pokračujte v opékání – cibule musí být zlatohnědá, ale ne spálená! Přidejte bobkový list a tymián, vraťte do hrnce maso a zalijte pivem a vývarem, aby bylo maso těsně ponořené.

2

Vložte do trouby a přiklopené duste cca 1,5 hodiny. Pak vyjměte, podle potřeby dolijte vývar a přidejte špalíky mrkve. Perník rozdělte na několik plátků, natřete je hořčicí a namazanou stranou vložte do hrnce. Znovu přiklopte a duste, dokud není maso měkké a perník se v omáčce nerozplyne. Pak vyjměte koření, podle chuti dosolte, dopepřete. Podávejte s hranolky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...