Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí pečeně na černo

Krůtí pečeně na černo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí pečeně na černo

4.2/5 Počet hodnocení: 20
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4734 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 543 g
Tuky 190 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr v černé omáčce nikoho nejspíš nepřekvapí, zkusili jsme proto na stejný způsob připravit krůtu – ta nás naopak překvapila velmi příjemně!

Suroviny

cca 2 kg
špek 200 g
uzená bílá slanina, na dlouhé hranolky a dobře vychlazená
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
rostlinný olej
na potření
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
2 do základní hmoty + 1 na dokončení
nové koření 3 kuličky
nadrobno
kořenová zelenina 150 g
mrkev, petržel, celer – nakrájená na kostičky
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 700 ml
silný
med 2 PL
tekutý
Na dokončení
nebo brandy
sušené švestky 100 g
nasekané
nasekané nahrubo

1 Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky – byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2 Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou, ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne.

3 V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C, odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně naglazované dozlatova.

4 Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč