Krůtí pečeně na černo

Krůtí pečeně na černo

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3343 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 342 g
Tuky 141 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr v černé omáčce nikoho nejspíš nepřekvapí, zkusili jsme proto na stejný způsob připravit krůtu – ta nás naopak překvapila velmi příjemně!

Suroviny

1 ks
krůtí prso cca 2kg
slanina 200 g
uzená, bílá (špek), nakrájené na dlouhé hranolky a dobře vychlazené
sůl
mořská
pepř
čerstvě drcený
rostlinný olej
na potření
tymián 2
rozmarýn 2
máslo 2 PL
a 1 navíc na dokončení
koření
(3 hřebíčky, 3 kuličky nové koření, 1 bobkový list)
cibule 1 ks
nadrobno nakrájená
kořenová zelenina 150 g
nakrájená na kostičky (mrkev, petržel, celer)
víno červené 500 ml
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 700 ml
silný
med 2 PL
tekutý
Na dokončení
koňak 3 PL
nebo brandy
švestky 100 g
sušené
mandle 50 g
loupané, nasekané
rozinky 20 g
vlašské ořechy 20 g
nasekané nahrubo
směs na perník 2 PL
strouhaný

1 Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky – byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2 Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou, ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne.

3 V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C, odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně naglazované dozlatova.

4 Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit