Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůtí pečeně na černo
Krůtí pečeně na černo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí pečeně na černo

4.1/5 Počet hodnocení: 24
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4734 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 543 g
Tuky 190 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kapr v černé omáčce nikoho nejspíš nepřekvapí, zkusili jsme proto na stejný způsob připravit krůtu – ta nás naopak překvapila velmi příjemně!

Související recepty

Suroviny

cca 2 kg
špek 200 g
uzená bílá slanina, na dlouhé hranolky a dobře vychlazená
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
rostlinný olej
na potření
tymián 2 snítky
rozmarýn 2 snítky
2 do základní hmoty + 1 na dokončení
nové koření 3 kuličky
nadrobno
kořenová zelenina 150 g
mrkev, petržel, celer – nakrájená na kostičky
švestková povidla 100 g
vývar kuřecí 700 ml
silný
med 2 PL
tekutý
Na dokončení
nebo brandy
sušené švestky 100 g
nasekané
nasekané nahrubo

Postup

1

Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky – byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

2

Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou, ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne.

3

V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C, odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně naglazované dozlatova.

4

Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín