Kapr v černé omáčce nikoho nejspíš nepřekvapí, zkusili jsme proto na stejný způsob připravit krůtu – ta nás naopak překvapila velmi příjemně!
Suroviny
Postup
Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky – byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.
Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou, ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne.
V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C, odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně naglazované dozlatova.
Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý den podle Apetitu(15 receptů )