Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panenka s perníkovou omáčkou
Panenka s perníkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panenka s perníkovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4343 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 336 g
Tuky 148 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Suroviny

v celku
pepř
čerstvě mletý
sůl
slunečnicový olej 5 PL
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
petržel 1 ks
jalovec 1 ČL
kuličky
tymián 2 snítky
šalvěj 1 snítka
+ na ozdobení
špek 50 g
na kostičky
kůra z 1 malého pomeranče
švestková povidla 2 PL
sušené švestky 50 g
vývar hovězí 500 ml
suché
perník 2 PL
strouhaný
na dochucení
na dochucení
gnocchi bramborové
nebo bramborové šišky, k podávání
fazolky zelené
nebo brokolice, vařené v páře, k podávání

Postup

1

Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3

Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4

Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5

Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...