0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panenka s perníkovou omáčkou

Panenka s perníkovou omáčkou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4520 kcal
Bílkoviny 258 g
Sacharidy 337 g
Tuky 172 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Suroviny

panenka 1 kg
v celku
pepř
čerstvě mletý
sůl
slunečnicový olej 5 PL
mrkev 2 ks
celer 0.25 ks
petržel 1 ks
šalotka 3 ks
jalovec 1 ČL
kuličky
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítky
šalvěj 1 snítka
+ na ozdobení
uzená slanina 50 g
bílá (špek), nakrájená na kostičky
pomerančová kůra
kůra z 1 malého pomeranče
rajčatový protlak 4 PL
švestková povidla 2 PL
sušené švestky 50 g
perníkové koření 0.5 ČL
vývar hovězí 500 ml
víno červené 600 ml
suché
perník 2 PL
strouhaný
krupicový cukr
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
gnocchi bramborové
nebo bramborové šišky, k podávání
fazolky zelené
nebo brokolice, vařené v páře, k podávání

1 Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2 Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3 Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4 Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5 Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit