Panenka s perníkovou omáčkou

Panenka s perníkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (24)
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4786 kcal
Bílkoviny 267 g
Cukr 391 g
Tuky 183 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Suroviny

panenka 1 kg
sůl a pepř
slunečnicový olej 5 PL
mrkev 2 ks
celer 1 ks
1 ks
kořenová petržel
šalotka 3 ks
1 ČL
kulička jalovce
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítka
šalvěj 1
na ozdobení
uzená slanina 50 g
nakrájená na kostičky
kůra z malého pomeranče
rajčatový protlak 4 PL
švestková povidla 2 PL
sušené švestky 50 g
perníkové koření 1 ČL
vývar hovězí 500 ml
víno červené 600 ml
2 PL
strouhaný perník
krupicový cukr
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
gnocchi nebo bramborové šišky a zelené fazolky či brokolice vařené v páře k podávání

1 Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2 Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3 Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4 Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5 Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.



Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit