Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panenka s perníkovou omáčkou

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Vaření 0:50
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřové panenky v celku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 5 lžic slunečnicového oleje
    • 2 malé mrkve
    • 1/4 celeru
    • 1 kořenová petržel
    • 3 šalotky
    • 1 lžička kuliček jalovce
    • 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, 1 snítka šalvěje + na ozdobení
    • 50 g bílé uzené slaniny (špeku), nakrájené na kostičky
    • kůra z 1 malého biopomeranče
    • 4 lžíce rajčatového protlaku
    • 2 lžíce švestkových povidel
    • 50 g sušených švestek
    • 1/2 lžičky perníkového koření
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 600 ml suchého červeného vína
    • 2 lžíce strouhaného perníku
    • krupicový cukr na dochucení
    • citronová šťáva na dochucení
    • gnocchi nebo bramborové šišky a zelené fazolky či brokolice vařené v páře k podávání

     

Příprava jídla

1 Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2 Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3 Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4 Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5 Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.



Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vláčný perník na plech

Vánoční crème brûlée

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Skládaná perníková brioška

Perníčky s hvězdičkou

REKLAMA

Přidat komentář