0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panenka s perníkovou omáčkou

Panenka s perníkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panenka s perníkovou omáčkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4343 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 336 g
Tuky 148 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové koření se skvěle uplatní i v navinulé omáčce k masu. Se šťavnatou panenkou a fazolkami dokonale ladí.

Suroviny

panenka 1 kg
v celku
pepř
čerstvě mletý
sůl
slunečnicový olej 5 PL
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
petržel 1 ks
šalotka 3 ks
jalovec 1 ČL
kuličky
bobkový list 2 ks
tymián 2 snítky
šalvěj 1 snítka
+ na ozdobení
špek 50 g
na kostičky
pomerančová kůra
kůra z 1 malého pomeranče
rajčatový protlak 4 PL
švestková povidla 2 PL
sušené švestky 50 g
perníkové koření ½ ČL
vývar hovězí 500 ml
víno červené 600 ml
suché
perník 2 PL
strouhaný
krupicový cukr
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
gnocchi bramborové
nebo bramborové šišky, k podávání
fazolky zelené
nebo brokolice, vařené v páře, k podávání

Postup

1

Panenku osolte a opepřete, potřete částí oleje a nechte odležet hodinu při pokojové teplotě.

2

Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo. V kastrolu na 2 lžících oleje zahřívejte kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidejte bylinky, slaninu a minutu opékejte. Pak vhoďte kořenovou zeleninu a šalotku a opékejte další 2 minuty.

3

Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte k zeleninovému základu. Pak vmíchejte protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékejte za stálého míchání další 2 minuty. Zalijte vývarem a 500 ml červeného vína. Přiklopené duste asi 40 minut.

4

Na pánvi rozpalte zbytek oleje a panenku opečte ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a všechna šťáva při vaření zůstala uvnitř. Asi 10 minut před koncem vaření přendejte maso i se šťávou do kastrolu se základem.

5

Když je maso hotové, vyjměte ho ze základu a uchovejte horké. Do kastrolu přidejte zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vařte společně 10 minut a pak omáčku propasírujte, případně povařte do zhoustnutí. Ochutnejte ji a dochuťte solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou. Podávejte s plátky panenky, gnocchi nebo šiškami a zeleninou. Nakonec ozdobte lístky šalvěje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč