0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí ragú s dýní

Hovězí ragú s dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí ragú s dýní

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3438 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 328 g
Tuky 122 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby bylo maso opravdu měkké, potřebuje delší dušení. Poté se bude doslova rozplývat na jazyku. Pokud ho ovšem nakrájíte na drobné kostičky, zkrátíte dobu dušení hodinu. Při spěchu vezměte na pomoc tlakový hrnec. Dobu přípravy zkrátí i použití vyzrálého masa.

Suroviny

hovězí maso 750 g
přední, vhodné na dušení, nakrájené na malé kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 2 PL
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
na kolečka
řapíkatý celer 2 ks
na kostky
mrkev 2 ks
na špalíčky
tymián snítky
pár
bobkový list 2 ks
worcesterská omáčka 2 ČL
rajčatový protlak 2 PL
hnědý cukr 2 PL
vývar hovězí 550 ml
víno červené 200 ml
dýně 400 g
máslová, oloupaná a nakrájená na kostky
mražený hrášek 2 hrsti

Postup

1

Maso osolte, opepřete a poprašte moukou. Ve velkém hrnci rozpalte 2 lžíce oleje, opečte na něm maso, pak vyjměte a dejte stranou, přípečky nechte odpařit pomocí trošky vody. Přilijte olej a opečte na něm cibuli, celer a mrkev. Přidejte koření, worcesterskou omáčku, protlak a cukr a chvilku opékejte. Pak vraťte do hrnce maso, přilijte vývar a víno a uveďte do varu. Ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat. Přidejte dýni a duste dalších 20 minut nebo do změknutí dýně. Na posledních pár minut vaření vsypte hrášek, aby neztratil barvu. Pokud chcete omáčku hustší, odeberte pár lžic tekutiny, rozmixujte ji s částí dýně a vraťte do omáčky. Podávejte s pečivem.

NĚCO NAVÍC
Při přípravě v tlakovém hrnci zalijte maso tekutinou tak, aby bylo těsně ponořené. Délka dušení se odvíjí od velikosti masa, průměrné kostky jako na guláš změknou za 30 minut.

RECEPT NAVÍC: TAŠTIČKY NA SVAČINU
Rozmotejte na moukou poprášené pracovní ploše rozválené listové těsto. Pomocí formičky nebo sklenky vykrojte kolečko (velikost určete podle toho, kolik ragú zbylo), do středu dejte trochu studeného ragú – nepřehánějte to s omáčkou. Okraje kolečka potřete rozšlehaným vejcem a přeložte, aby vznikla taštička. Propíchněte vidličkou (pro únik páry), potřete vejcem, položte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 20–25 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit