Aby bylo maso opravdu měkké, potřebuje delší dušení. Poté se bude doslova rozplývat na jazyku. Pokud ho ovšem nakrájíte na drobné kostičky, zkrátíte dobu dušení hodinu. Při spěchu vezměte na pomoc tlakový hrnec. Dobu přípravy zkrátí i použití vyzrálého masa. A teď už víte vše potřebné, abyste se i hovězí ragú s dýní mohli uvařit.
Suroviny
Postup
Maso osolte, opepřete a poprašte moukou.
Ve velkém hrnci rozpalte 2 lžíce oleje, opečte na něm maso, pak vyjměte a dejte stranou, přípečky nechte odpařit pomocí trošky vody.
Přilijte olej a opečte na něm cibuli, celer a mrkev. Přidejte koření, worcesterskou omáčku, protlak a cukr a chvilku opékejte.
Pak vraťte do hrnce maso, přilijte vývar a víno a uveďte do varu. Ztlumte a nechte 1 hodinu probublávat.
Přidejte dýni a duste dalších 20 minut nebo do změknutí dýně. Na posledních pár minut vaření vsypte hrášek, aby neztratil barvu.
Pokud chcete omáčku hustší, odeberte pár lžic tekutiny, rozmixujte ji s částí dýně a vraťte do omáčky. Podávejte s pečivem.
NĚCO NAVÍC
Při přípravě v tlakovém hrnci zalijte maso tekutinou tak, aby bylo těsně ponořené. Délka dušení se odvíjí od velikosti masa, průměrné kostky jako na guláš změknou za 30 minut.
RECEPT NAVÍC: TAŠTIČKY NA SVAČINU
Rozmotejte na moukou poprášené pracovní ploše rozválené listové těsto. Pomocí formičky nebo sklenky vykrojte kolečko (velikost určete podle toho, kolik ragú zbylo), do středu dejte trochu studeného ragú – nepřehánějte to s omáčkou. Okraje kolečka potřete rozšlehaným vejcem a přeložte, aby vznikla taštička. Propíchněte vidličkou (pro únik páry), potřete vejcem, položte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě na 200 °C po dobu 20–25 minut dozlatova.