Bleskové ragú

Bleskové ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2649 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 66 g
Tuky 186 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na nápad připravit rychlou verzi boloňského ragú mě přivedla Nigella Lawson. Už v televizi vypadalo skvěle, a když jsem ho uvařila, pochopila jsem, proč se nad ním Nigella rozplývala,“ říká redaktorka Darinka. My dodáváme, že během vánočních příprav vám tahle večeře nejednou vytrhne trn z paty. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
anglická slanina 125 g
na kostičky
česnek 2 stroužky
nasekané
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 500 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule karamelizovaná 75 g
cibulová marmeláda – domácí / kupovaná
marsala 80 ml
dezertní víno
konzervovaná rajčata krájená 400 g
čočka červená 75 g
vývar hovězí 200 ml
lze nahradit červeným vínem
čedar 50 g
strouhaný

1 V hrnci rozehřejte olej, opečte na něm slaninu a nechte zesklovatět česnek. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho opékejte a vařečkou drťte na kousky. Osolte a opepřete, přidejte karamelizovanou cibuli, marsalu, rajčata z konzervy a čočku, přilijte vývar nebo víno a promíchejte.

Přiveďte k varu, promíchejte, ztlumte plamen a za občasného míchání 10 minut vařte. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a posypte čedarem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s tortillovými plackami, rýží, těstovinami nebo jen s pečivem. Potřebujete-li do svého jídelníčku propašovat více zeleniny, přidejte k masu ještě nastrouhanou mrkev nebo cuketu (nebo obojí), orestujte a pokračujte dále podle receptu. 

VIDEORECEPT:
Bleskové ragú s červenou čočkou

Bleskové ragú s červenou čočkou

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit