Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalé boloňské ragú
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 74
Více než dvě hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4502 kcal
Bílkoviny 277 g
Sacharidy 192 g
Tuky 266 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koncentrovaná chuť Itálie! Dokonalé boloňské ragú vyžaduje dostatek času a kvalitní suroviny. Pokud toto všechno máte, pak vás skvělý výsledek nemine. Boloňskou omáčkou přelijte tagliatelle nebo ji použijte na špagety. A jestli hledáte ten nejlepší recept, pak tady je ten náš!

Suroviny

olivový olej panenský 6 PL
či jiná sušená slanina
střední, nadrobno
česnek 4 stroužky
nadrobno
mrkev 100 g
nadrobno
řapíkatý celer 100 g
nadrobno
odblaněná
koncentrovaný (viz Tipy & triky)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka 1 svazek
otrhané listy
tagliatelle
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C.

2

Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje.

3

Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita.

4

Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty.

5

Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut.

6

Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.

7

Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny.

8

Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.

9

Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.

TIPY & TRIKY

  • Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami. 
  • Lze nahradit Tomato Paste, kterou koupíte všude.
  • Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...