Koncentrovaná chuť Itálie!
Suroviny
olivový olej panenský
6
PL
pancetta
150
g
či jiná sušená slanina
cibule
2
ks
střední, nadrobno
česnek
4
stroužky
nadrobno
mrkev
100
g
nadrobno
řapíkatý celer
100
g
nadrobno
játra kuřecí
225
g
odblaněná
hovězí maso mleté
700
g
libové
vepřové maso mleté
200
g
víno červené
375
ml
konzervovaná rajčata krájená
800
g
2 konzervy po 400 g
rajčatový protlak
400
g
koncentrovaný (viz Tipy & triky)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka
1
svazek
otrhané listy
smetana ke šlehání
100
ml
tagliatelle
k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 140 °C.
2
Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje.
3
Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita.
4
Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty.
5
Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut.
6
Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.
7
Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny.
8
Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.
9
Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.
TIPY & TRIKY
- Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami.
- Lze nahradit Tomato Paste, kterou koupíte všude.
- Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 50 nejlepších receptů s mletým masem(49 receptů)
- 10x rajčata z plechu(10 receptů)
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)