0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalé boloňské ragú

Dokonalé boloňské ragú

4.5 / 5. Počet hodnocení: 48
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4502 kcal
Bílkoviny 277 g
Sacharidy 192 g
Tuky 266 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koncentrovaná chuť Itálie!

Suroviny

olivový olej panenský 6 PL
pancetta 150 g
či jiná sušená slanina
cibule 2 ks
střední, nadrobno
česnek 4 stroužky
nadrobno
mrkev 100 g
nadrobno
řapíkatý celer 100 g
nadrobno
játra kuřecí 225 g
odblaněná
hovězí maso mleté 700 g
libové
vepřové maso mleté 200 g
víno červené 375 ml
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy po 400 g
rajčatový protlak 400 g
koncentrovaný (viz Tipy & triky)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka 1 svazek
otrhané listy
smetana ke šlehání 100 ml
tagliatelle
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C.

2

Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje.

3

Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita.

4

Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty.

5

Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut.

6

Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.

7

Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny.

8

Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.

9

Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.

TIPY & TRIKY

  • Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami. 
  • Lze nahradit Tomato Paste, kterou koupíte všude.
  • Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.

Související články

Velká debata o boloňské omáčce
  • Zajímavosti

Velká debata o boloňské omáčce

Nejjednodušší na boloňské omáčce je odtušit její původ: má své kořeny v bohatém regionu severní poloviny Itálie, kde na svět přichází parmazán, parmská šunka nebo třeba lamborghini. Jakmile se ale začnete ptát na detaily téhle omáčky, rázem...
KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit