0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalé boloňské ragú

Dokonalé boloňské ragú

4.4/5 Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4502 kcal
Bílkoviny 277 g
Sacharidy 192 g
Tuky 266 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koncentrovaná chuť Itálie!

Suroviny

olivový olej panenský 6 PL
či jiná sušená slanina
cibule 2 ks
střední, nadrobno
česnek 4 stroužky
nadrobno
mrkev 100 g
nadrobno
řapíkatý celer 100 g
nadrobno
odblaněná
vepřové maso mleté 200 g
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy po 400 g
rajčatový protlak 400 g
koncentrovaný (viz Tipy & triky)
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka 1 svazek
otrhané listy
tagliatelle
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 140 °C.

2

Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte ji v pánvi na polovině oleje.

3

Po 4 minutách přisypte cibuli a česnek a opékejte další 2 minuty dosklovita.

4

Přidejte mrkev a celer a míchejte ještě 2 minuty.

5

Přidejte zbylý olej, játra a po minutě maso. Během míchání drťte vařečkou hrudky masa. Opékejte asi 5 minut.

6

Zalijte vínem a zprudka přiveďte k varu.

7

Vmíchejte rajčata, protlak, osolte a opepřete. Vmíchejte polovinu bazalky a dejte do trouby bez poklice asi na 4 hodiny.

8

Pak omáčku přesuňte na sporák, přidejte smetanu, přiveďte k varu a případně dosolte.

9

Vypněte, vmíchejte zbylou bazalku a příslušnou část podávejte s tagliatelle. Zbytek po vychladnutí zamrazte na jindy.

TIPY & TRIKY

  • Koncentrovaný rajčatový protlak (ze 6 kg rajčat vznikne 1 kg protlaku) koupíte v prodejnách s italskými lahůdkami. 
  • Lze nahradit Tomato Paste, kterou koupíte všude.
  • Ragú rozdělte do sáčků po 225 g. Toto množství vystačí na těstoviny pro dvě osoby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč