Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny NA 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4181 kcal
Bílkoviny 64 g
Cukr 480 g
Tuky 217 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všichni milovníci ovocných dezertů - pozor. Tuhle jablečnou buchtu byste si určitě neměli nechat ujít.

Suroviny

citron 1 ks
bio kvalita
jablka 4 ks
zbavená jádřinců, na měsíčky
máslo 200 g
změklé, + na vymazání formy
vanilkový cukr 1 ks
cukr 100 g
přírodní
vejce 3 ks
mléko 2 PL
lze nahradit tuzemským rumem
mouka pšeničná polohrubá 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
marcipán 100 g
na kostičky
mandle plátky
na posypání
mouka pšeničná hrubá
strouhanka
kokos strouhaný
lze nahradit mletými mandlemi

1 Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Nalijte ji do misky a ponořte do ní jablka. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte a vysypte pekáček o rozměrech asi 30 × 20 cm.

2 V robotu (nebo pomocí ručního elektrického šlehače) utřete do pěny máslo s vanilkovým i přírodním cukrem a citronovou kůrou. Pak přidávejte jedno po druhém vejce a vlijte mléko nebo rum. Mouku prosijte s práškem do pečiva, vmíchejte marcipán a přisypte k máslovo-vaječné hmotě. Důkladně promíchejte a těsto přesuňte do formy. Navrch položte jablka (při pečení se potopí) a posypte je mandlovými lupínky. Pečte 35 minut, zapíchnutá špejle by po vytažení měla zůstat čistá.

3 Upečenou buchtu nechte vychladnout v pekáčku, pak vyklopte a nakrájejte na řezy.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit