jablecny kolac
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 21
Do hodiny NA 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4181 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 480 g
Tuky 217 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všichni milovníci ovocných dezertů - pozor. Tuhle jablečnou buchtu byste si určitě neměli nechat ujít.

Suroviny

citron 1 ks
bio kvalita
jablko 4 ks
zbavená jádřinců, na měsíčky
máslo 200 g
změklé, + na vymazání formy
vanilkový cukr 1 ks
cukr 100 g
přírodní
vejce 3 ks
mléko 2 PL
lze nahradit tuzemským rumem
mouka pšeničná polohrubá 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
marcipán 100 g
na kostičky
mandle plátky
na posypání
mouka pšeničná hrubá
strouhanka
kokos strouhaný
lze nahradit mletými mandlemi

Postup

1

Z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Nalijte ji do misky a ponořte do ní jablka. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte a vysypte pekáček o rozměrech asi 30 × 20 cm.

2

V robotu (nebo pomocí ručního elektrického šlehače) utřete do pěny máslo s vanilkovým i přírodním cukrem a citronovou kůrou. Pak přidávejte jedno po druhém vejce a vlijte mléko nebo rum.

3

Mouku prosijte s práškem do pečiva, vmíchejte marcipán a přisypte k máslovo-vaječné hmotě. Důkladně promíchejte a těsto přesuňte do formy.

4

Navrch položte jablka (při pečení se potopí) a posypte je mandlovými lupínky. Pečte 35 minut, zapíchnutá špejle by po vytažení měla zůstat čistá.

5

Upečenou buchtu nechte vychladnout v pekáčku, pak vyklopte a nakrájejte na řezy.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit