Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5590 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 675 g
Tuky 258 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečný koláč s mřížkou je efektní pro oko a lahodný pro mlsné jazýčky. Dlouho neotálejte a pusťte se do něj!

Suroviny

máslo 225 g
pokojové teploty
krupicový cukr 50 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
Na náplň
jablka 2 kg
oloupaná, na měsíčky
citronová štáva
z poloviny citronu
krystalový cukr 125 g
skořice 1 PL
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
máslo 20 g
brandy 20 ml
nebo amaretto
mléko 1 hrnek
na polití

1 Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.

2 Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy. Přidejte 4–6 lžic studené vody
a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit. 

3 Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.

Tip redakce

  • Pokud vám zbyde těsto, můžete ho zabalit do potravinářské fólie, uložit do mrazáku a použít později.

 

Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?

Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky. 

  • Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
  • Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Andreo, jablek určitě s klidem uberte, záleží jen na hloubce vaší formy a vaší chuti. Koláčová těsta mají všeobecně tendenci se trhat, určitě to není vaše chyba. My to většinou řešíme "záplatou" z těsta. Pokud se vám s těstem pracuje velmi špatně, můžete zkusit přidat ještě jeden žloutek. Držíme palce při druhém pokusu, redakce Apetitu

anton dudlik

tedy toto těsto to je síla teda nehorázně se trhá že se nedá skoro vyválet. lehčí je udělat domácí listové než tohle .

Kristýna Nagajová

Těsto je vynikající, vůbec se nelepilo ani netrhalo, jen moc nechápu množství jablek-podle mě by bohatě stačilo 1 kg. Navíc mi jablka připadají příliš tvrdá a na koláči nedrží, takže bych je buď víc povařila, nebo je pokrájela na jemno a zahustila škrobem. Jinak je koláč dobrý.

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit