Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5590 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 675 g
Tuky 258 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na americký způsob

Suroviny

máslo 225 g
pokojové teploty
krupicový cukr 50 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
Na náplň
jablka 2 kg
oloupaná, na měsíčky
citronová štáva
z poloviny citronu
krystalový cukr 125 g
skořice 1 PL
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
máslo 20 g
brandy 20 ml
lze nahradit amarettem
mléko 1 hrnek
na polití

1 Prošlehejte máslo a cukr, pak zašlehejte vejce a žloutek, směs by měla připomínat míchaná vajíčka. Potom přidejte po třetinách mouku a těsto rukama důkladně propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte aspoň 45 minut odležet.

2 Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici, muškátový oříšek a přilijte brandy. Přidejte 4–6 lžic studené vody
a povařte asi 4 minuty. Stáhněte z ohně, přidejte máslo a nechte rozpustit. 

3 Předehřejte troubu na 210°C. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23cm, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Odříznuté těsto znovu vyválejte, rádýlkem z něj nakrájejte tenké proužky a ozdobte jimi koláč; v místech, kde se proužky kříží, potřete těsto studenou vodou. Vršek koláče potřete mlékem a pečte 20–25 minut.

Tip redakce

  • Pokud vám zbyde těsto, můžete ho zabalit do potravinářské fólie, uložit do mrazáku a použít později.

 

Jak upéct koláč s křupavým těstem a šťavnatou náplní?

Tipy Stevena Trumpfhellera, šéfkuchaře restaurace U Emy Destinnové, který se drží osvědčeného receptu své babičky. 

  • Do koláče dejte svá oblíbená jablka, já používám mix zelených a červených.
  • Nepřehánějte to s cukrem. Oslazená jablka totiž mnohem víc pouštějí šťávu, a ta může během pečení vytéct a znečistit troubu. K hodně šťavnatým jablkům můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit