Jablečný dort s marcipánem

Jablečný dort s marcipánem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6600 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 726 g
Tuky 345 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný korpus plný šťavnatých jablek a sladkého marcipánu, na povrchu jemný krém posypaný křupavými lupínky mandlí. Zkrátka jedinečný podzimní dort.

Suroviny

smetana 1 bal
ke šlehání
vanilkový cukr 2 bal
pudink 1 bal
vanilkový
cukr 3 PL
mléko 500 ml
jablka 5 ks
citronová štáva 0.5
z půlky citronu
máslo 250 g
lze nahradit Herou
máslo
na vymazání formy
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 150 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
skořice 1 špetka
marcipánová hmota 150 g
mandle plátky
na ozdobu

1 Smetanu ušlehejte s jedním vanilkovým cukrem dotuha. Dejte do lednice. Z pudinkového prášku, cukru a z mléka uvařte podle návodu na obalu pudink. Potáhněte ho potravinovou fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup, a také ho dejte vychladit.

2 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a dejte do kastrolu. Zakápněte je citronovou šťávou, trochou vody a asi osm minut poduste doměkka.

3 Máslo, mouku, cukr, vejce, zbývající vanilkový cukr, skořici a kypřicí prášek zpracujte na těsto. Vmíchejte do něj nadrobený marcipán a třetinu podušených jablek. Směs přesuňte do vymazané dortové formy a pečte při 180 °C asi 30 minut.

4 Až dort vychladne, potřete ho pudinkem, posypte podušenými jablky, ozdobte šlehačkou a mandlovými plátky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit