Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký koláč s letními jablky a smetanovou čepicí
Křehký koláč s letními jablky a smetanovou čepicí
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Křehký koláč s letními jablky a smetanovou čepicí

4.7/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné Na dortovou formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6462 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 924 g
Tuky 269 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile začne sezona letních jablek, je jich tolik, že nevíme, co s nimi. Ovšem nechat je ladem by byla škoda. Co nesníme jen tak, schováme do koláče z křehkého těsta. Pomyslná třešinka na dortu? Pořádná čepice nadýchané šlehačky jemně poprášená skořicí. 

Náš tip: Máte rádi změnu? Připravte si náš nepečený jablečný dort 

 
Skryt pre seznam

Suroviny

Na těsto
máslo 125 g
povolené + na vymazání boků formy
vejce 1 ks
+ na poprášení
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
sůl 1 špetka
Na náplň
strouhanka 3 PL
na posypání
vanilkový – každý po 37 g
cider 500 ml
jablečný džus 250 ml
lépe mošt
nebo podle sladkosti jablek a cidru
jablko 900 g
letní, kyselkavá, oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na kousky
K podávání
mletá, na poprášení

Postup

1

Do mísy (nebo nádoby od kuchyňského robotu) vložte máslo a oba cukry a třete vařečkou nebo pomocí třecí metly, až máslo zesvětlá a bude hladké. Přidejte vejce a zapracujte zcela do směsi – pokud by se zdálo, že se směs sráží, přidejte lžíci mouky, která napomůže tomu, aby se máslo a vejce přestaly oddělovat. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí a prosejte do utřeného másla s cukrem a vejcem. Spojte do těsta (pokud používáte robot, nechte stroj puštěný na nízké otáčky a občas seškrábněte těsto ze stěn mísy). Dejte pozor, abyste těsto nepřemíchali – jakmile se mouka spojí s máslem a vejcem, je těsto hotové. Těsto vyjměte z mísy, vytvarujte do disku, zabalte do potravinářské fólie a na cca 1 hodinu odložte do chladu. V této fázi také můžete těsto zmrazit, a to až na dobu 3 měsíců.

2

Troubu předehřejte na 175 °C. Dno rozevíratelné dortové formy vyložte pečicím papírem, stěny vymažte máslem. Těsto rozválejte na pracovní ploše poprášené moukou na kulatou placku o tloušťce 3–4 mm a průměru cca 36 cm. Vyložte jím připravenou formu a prsty dotvarujte okraje. Těsto na dně formy propíchejte v pravidelných rozestupech vidličkou, aby se nevzdouvalo, a posypte strouhankou. 

3

Z pudinkového prášku, jablečného cidru, moštu a cukru uvařte pudink podle návodu na obalu. Do horkého pudinku vmíchejte nakrájená jablka a směs ihned vlijte do připraveného těsta ve formě. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu, posléze nechte koláč ještě 30 minut odpočívat ve vypnuté troubě při otevřených dvířkách. Pak vyjměte, nechte ho ve formě vychladnout a přes noc uložte do chladu.

4

Druhý den vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem dotuha. Koláč vyjměte z dortové formy a postavte na servírovací talíř. Lžící rovnoměrně potřete povrch šlehačkou. Posypte skořicí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
S náplní můžete experimentovat – máte-li koláče rádi sladší, uvařte pudink pouze z moštu. Můžete také vyzkoušet kombinaci moštu a bílého vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín