Nejběžnější české ovoce chutná skvěle jen tak, ale taky se báječně hodí na pečení. Jejich chuť se zjemní a vůně rozvine. Přimyslete si navíc karamel a dezert snů je na světě!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte dortovou formu o průměru 24cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Zvnějšku formu obalte alobalem, aby vám z ní neunikal při pečení karamel.
Krupicový cukr dejte do rendlíku spolu se 2 lžícemi vody a pomalu zahřívejte do rozpuštění.
Zvyšte plamen na střední a bez míchání zahřívejte, až vznikne jantarový karamel.
Vlijte do připravené formy a nechte vychladnout. Na karamel rozložte ozdobně plátky jablek.
Máslo s třtinovým cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané.
Přidejte karamelové salko a vanilku.
Zašlehejte vejce, pečlivě jedno a po vstřebání druhé.
Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle a opatrně rozetřete do formy na jablka.
Pečte 35–40 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.
Nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na servírovací talíř. Pokapejte karamelem z formy.
Koláč podávejte teplý se smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů)
- 30 podzimních jablečných sladkostí (30 receptů)