Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 95
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5046 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 606 g
Tuky 240 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejběžnější české ovoce chutná skvěle jen tak, ale taky se báječně hodí na pečení. Jejich chuť se zjemní a vůně rozvine. Přimyslete si navíc karamel a dezert snů je na světě!

Suroviny

šťavnatá, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na 1cm plátky
máslo 175 g
změklé + na formu
třtinový cukr 100 g
karamelové
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
40%, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte dortovou formu o průměru 24cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Zvnějšku formu obalte alobalem, aby vám z ní neunikal při pečení karamel.

2

Krupicový cukr dejte do rendlíku spolu se 2 lžícemi vody a pomalu zahřívejte do rozpuštění.

3

Zvyšte plamen na střední a bez míchání zahřívejte, až vznikne jantarový karamel.

4

Vlijte do připravené formy a nechte vychladnout. Na karamel rozložte ozdobně plátky jablek.

5

Máslo s třtinovým cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané.

6

Přidejte karamelové salko a vanilku.

7

Zašlehejte vejce, pečlivě jedno a po vstřebání druhé.

8

Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle a opatrně rozetřete do formy na jablka.

9

Pečte 35–40 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

10

Nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na servírovací talíř. Pokapejte karamelem z formy.

11

Koláč podávejte teplý se smetanou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín