Obrácený jablečný koláč s karamelem

Obrácený jablečný koláč s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4352 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 586 g
Tuky 187 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejběžnější české ovoce chutná skvěle jen tak, ale taky se báječně hodí na pečení. Jejich chuť se zjemní a vůně rozvine. Přimyslete si navíc karamel a dezert snů je na světě!

Suroviny

krupicový cukr 220 g
jablka 3 ks
šťavnaté, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na 1cm plátky
máslo 175 g
změklé plus na formu
třtinový cukr 100 g
kondenzované mléko 200 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
100 g
mandle mleté
smetana ke šlehání
40%, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte dortovou formu o průměru 24cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Zvnějšku formu obalte alobalem, aby vám z ní neunikal při pečení karamel.

2 Krupicový cukr dejte do rendlíku spolu se 2 lžícemi vody a pomalu zahřívejte do rozpuštění. Zvyšte plamen na střední a bez míchání zahřívejte, až vznikne jantarový karamel. Vlijte do připravené formy a nechte vychladnout. Na karamel rozložte ozdobně plátky jablek.

3 Máslo s třtinovým cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané. Přidejte karamelové salko a vanilku. Zašlehejte vejce, pečlivě jedno a po vstřebání druhé. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle a opatrně rozetřete do formy na jablka. Pečte 35–40 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na servírovací talíř. Pokapejte karamelem z formy. Koláč podávejte teplý se smetanou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit