0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5046 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 606 g
Tuky 240 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejběžnější české ovoce chutná skvěle jen tak, ale taky se báječně hodí na pečení. Jejich chuť se zjemní a vůně rozvine. Přimyslete si navíc karamel a dezert snů je na světě!

Suroviny

krupicový cukr 220 g
jablko 4 ks
šťavnatá, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na 1cm plátky
máslo 175 g
změklé + na formu
třtinový cukr 100 g
kondenzované mléko 200 g
karamelové
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
smetana ke šlehání
40%, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte dortovou formu o průměru 24cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Zvnějšku formu obalte alobalem, aby vám z ní neunikal při pečení karamel.

2

Krupicový cukr dejte do rendlíku spolu se 2 lžícemi vody a pomalu zahřívejte do rozpuštění.

3

Zvyšte plamen na střední a bez míchání zahřívejte, až vznikne jantarový karamel.

4

Vlijte do připravené formy a nechte vychladnout. Na karamel rozložte ozdobně plátky jablek.

5

Máslo s třtinovým cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané.

6

Přidejte karamelové salko a vanilku.

7

Zašlehejte vejce, pečlivě jedno a po vstřebání druhé.

8

Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle a opatrně rozetřete do formy na jablka.

9

Pečte 35–40 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá.

10

Nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na servírovací talíř. Pokapejte karamelem z formy.

11

Koláč podávejte teplý se smetanou. 

Související články

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!
  • Suroviny

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Jablka nemusejí skončit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste jednou jablka v některém z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit