Obrácený jablečný koláč s karamelem

Obrácený jablečný koláč s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4989 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 593 g
Tuky 240 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejběžnější české ovoce chutná skvěle jen tak, ale taky se báječně hodí na pečení. Jejich chuť se zjemní a vůně rozvine. Přimyslete si navíc karamel a dezert snů je na světě!

Suroviny

krupicový cukr 220 g
jablka 3 ks
šťavnaté, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na 1cm plátky
máslo 175 g
změklé plus na formu
třtinový cukr 100 g
kondenzované mléko 200 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
smetana ke šlehání
40%, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte dortovou formu o průměru 24cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Zvnějšku formu obalte alobalem, aby vám z ní neunikal při pečení karamel.

2 Krupicový cukr dejte do rendlíku spolu se 2 lžícemi vody a pomalu zahřívejte do rozpuštění. Zvyšte plamen na střední a bez míchání zahřívejte, až vznikne jantarový karamel. Vlijte do připravené formy a nechte vychladnout. Na karamel rozložte ozdobně plátky jablek.

3 Máslo s třtinovým cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané. Přidejte karamelové salko a vanilku. Zašlehejte vejce, pečlivě jedno a po vstřebání druhé. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mleté mandle a opatrně rozetřete do formy na jablka. Pečte 35–40 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Nechte chladnout 10 minut ve formě a pak vyklopte na servírovací talíř. Pokapejte karamelem z formy. Koláč podávejte teplý se smetanou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit