Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný koláč z listového těsta

Jablečný koláč z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný koláč z listového těsta

4.3/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3064 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 388 g
Tuky 149 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kontrast lístkujícího těsta a šťavnatého ovoce se nikdy neomrzí. Na koláč použijte kyselá jablka, kromě Granny Smith můžete sáhnout i po navinulých odrůdách Topaz nebo Braeburn.

Suroviny

kyselá, pevná
meruňkový džem 100 g
nebo jiný kyselejší (např. rybízový)
nebo calvados
80–100 g podle chuti
chlazené, nakrájené na plátky + navíc na vymazání
na poprášení

Postup

1

Mělký plech 36 x 25 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na pracovní ploše mírně poprášené moukou, přeneste na plech a vytvořte přehnutím okraje. Dno koláče propíchejte pravidelně vidličkou, aby se těsto při pečení nevzdouvalo, a uložte je na 30 minut do lednice. 

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pak je úhledně vyskládejte na vychlazené těsto, aby se plátky trochu překrývaly.

3

Džem a alkohol dejte do rendlíčku a rozpusťte. Rozehřátým džemem potřete koláč včetně okrajů, jablka posypte krupicovým cukrem, poklaďte plátky másla a koláč dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut, až okraje zezlátnou a jablka lehce zkaramelizují. Po vychladnutí můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč