Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný koláč z listového těsta
Jablečný koláč z listového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný koláč z listového těsta

4/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3064 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 388 g
Tuky 149 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kontrast lístkujícího těsta a šťavnatého ovoce se nikdy neomrzí. Na koláč použijte kyselá jablka, kromě Granny Smith můžete sáhnout i po navinulých odrůdách Topaz nebo Braeburn.

Suroviny

kyselá, pevná
meruňkový džem 100 g
nebo jiný kyselejší (např. rybízový)
nebo calvados
80–100 g podle chuti
chlazené, nakrájené na plátky + navíc na vymazání
na poprášení

Postup

1

Mělký plech 36 x 25 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na pracovní ploše mírně poprášené moukou, přeneste na plech a vytvořte přehnutím okraje. Dno koláče propíchejte pravidelně vidličkou, aby se těsto při pečení nevzdouvalo, a uložte je na 30 minut do lednice. 

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pak je úhledně vyskládejte na vychlazené těsto, aby se plátky trochu překrývaly.

3

Džem a alkohol dejte do rendlíčku a rozpusťte. Rozehřátým džemem potřete koláč včetně okrajů, jablka posypte krupicovým cukrem, poklaďte plátky másla a koláč dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut, až okraje zezlátnou a jablka lehce zkaramelizují. Po vychladnutí můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...