Kontrast lístkujícího těsta a šťavnatého ovoce se nikdy neomrzí. Na koláč použijte kyselá jablka, kromě Granny Smith můžete sáhnout i po navinulých odrůdách Topaz nebo Braeburn. Jablečný koláč z listového těsta je jednoduchý a opravdu báječný.
Suroviny
Postup
Mělký plech 36 x 25 cm vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na pracovní ploše mírně poprášené moukou, přeneste na plech a vytvořte přehnutím okraje. Dno koláče propíchejte pravidelně vidličkou, aby se těsto při pečení nevzdouvalo, a uložte je na 30 minut do lednice.
Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pak je úhledně vyskládejte na vychlazené těsto, aby se plátky trochu překrývaly.
Džem a alkohol dejte do rendlíčku a rozpusťte. Rozehřátým džemem potřete koláč včetně okrajů, jablka posypte krupicovým cukrem, poklaďte plátky másla a koláč dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut, až okraje zezlátnou a jablka lehce zkaramelizují. Po vychladnutí můžete koláč poprášit moučkovým cukrem.