Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do 30 minut 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 668 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 13 g
Tuky 54 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky troše alkoholu a jalovcovým kuličkám získá zelí mimořádný šmrnc. Podle našeho postupu zůstane příjemně křupavé, žádná mazlavá kaše. A omáčka je jako samet...

Suroviny

2 ČL
jalovcové kuličky
gin 3 PL
mléko 100 ml
plnotučné
zelí bílé 1
očištěné
1 ks
pór velký, očištěný
máslo 50 g
1 ČL
bujonové granule nebo čtvrt kostky, rozdrobené
krémový sýr 6 PL
lze nahradit lučinou
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Jalovec rozdrťte, v hrnci spolu s ginem a mlékem přiveďte k varu a za občasného promíchání nechte tři minuty probublávat. Sejměte z ohně, osolte a opepřete.

2. Zelí pokrájejte na osminy, odstraňte tvrdý košťál a nakrájejte je najemno. Pórek podélně rozkrojte a nakrájejte na centimetrové kousky. Zelí i pórek vsypte na cedník, propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.

3. Ve velkém širokém kastrolu rozpusťte máslo, vsypte zelí s pórkem, posypte bujonem, osolte a opepřete. Důkladně zamíchejte, přikryjte a duste na středním ohni. Každé dvě minuty promíchejte; po třetím promíchání už nepřikrývejte a vše povařte ještě čtyři až šest minut, abyste odpařili šťávu, kterou zelí pustí. Odstavte.

4. Jalovcové mléko prohřejte (nevařte!) a přimíchejte do něj žervé. Hojně opepřete, promíchejte, přelijte přes zelí, znovu promíchejte a podávejte.

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit