Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hlávkové zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 93
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 417 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 32 g
Tuky 27 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi zahuštěné dušené zelí, máme pro vás báječný tip – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku. Dušené zelí se skvěle hodí k pečené huse, vepřovým výpečkům nebo bramborákům. 

Suroviny

cca 1-1,25 kg
sůl
kmín 1 ČL
nebo sádlo
ocet

Postup

1

Z hlávky zelí odlomte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky.

2

Přendejte zelí je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte.

3

Ve větším kastrolu rozehřejte tuk, vsypte na jemno pokrájenou cibuli a osmahněte ji dorůžova; trvá to tak 3 – 5 minut.

4

Přisypte zelí, kmín a nastrouhanou syrovou bramboru. Přikryjte a duste doměkka 10 – 15 minut; občas zamíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo.

5

Jakmile zelí změkne, dochuťte ho octem a cukrem, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC

Červené zelí se připravuje velmi podobným způsobem. Jak bílé, tak červené zelí můžete dusit na cibulce se slaninou či špekem a různě doplňovat dalšími přísadami. Vždy záleží na tom, k čemu budete zelí podávat nebo jaký pokrm z něj budete dále připravovat.

  • Červené zelí je skvělé s pokrájenými jablky, hruškami, brusinkami a ochucené kouskem celé skořice, bobkovým listem, novým kořením, hřebíčkem apod.
  • Vodu na podlití nahraďte bílým nebo červeným vínem a lihový ocet vinným či jablečným octem.
  • Vinné zelí je výborné se zkaramelizovaným cukrem, ale můžete zkusit i med či javorový sirup.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín