Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 417 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 32 g
Tuky 27 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pokud máte rádi zahuštěné dušené zelí, máme pro vás báječný tip – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku (tímto způsobem se připravuje moravské dušené zelí).

Suroviny

zelí bílé 1 ks
hlávka, cca 1-1,25 kg)
sůl
kmín 1 ČL
máslo 2 PL
či sádlo
cibule 1 ks
najemno
brambory 1 ks
syrová, najemno (nemusí být)
ocet
8 %, dle chuti
krupicový cukr
i třtinový, dle chuti
1 Z hlávky zelí oberte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky. Přendejte je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte.

2 Ve větším kastrolu rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmahněte ji dorůžova; trvá to tak 3–5 minut. Přisypte zelí, kmín a případně nastrouhanou bramboru. Přikryjte a duste doměkka 10–15 minut; občas zamíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo. Jakmile zelí změkne, dochuťte ho octem a cukrem, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC
Červené zelí se připravuje velmi podobným způsobem. Jak bílé, tak červené zelí můžete dusit na cibulce se slaninou či špekem a různě doplňovat dalšími přísadami. Červené zelí je skvělé s pokrájenými jablky, hruškami, brusinkami a ochucené kouskem celé skořice, bobkovým listem, novým kořením, hřebíčkem apod. Vodu na podlití nahraďte bílým nebo červeným vínem a lihový ocet vinným či jablečným octem. Vinné zelí je výborné se zkaramelizovaným cukrem, ale můžete zkusit i med či javorový sirup. Vždy záleží na tom, k čemu budete zelí podávat nebo jaký pokrm z něj budete dále připravovat.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit