Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (82)
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 417 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 32 g
Tuky 27 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi zahuštěné dušené zelí, máme pro vás báječný tip – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku (tímto způsobem se připravuje moravské dušené zelí).

Suroviny

zelí bílé 1 ks
hlávka, cca 1-1,25 kg
sůl
kmín 1 ČL
máslo 2 PL
či sádlo
cibule 1 ks
najemno
brambory 1 ks
syrová, najemno
ocet
krupicový cukr
dle chuti

1 Z hlávky zelí oberte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky. Přendejte je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte.

2 Ve větším kastrolu rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmahněte ji dorůžova; trvá to tak 3–5 minut. Přisypte zelí, kmín a případně nastrouhanou bramboru. Přikryjte a duste doměkka 10–15 minut; občas zamíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo. Jakmile zelí změkne, dochuťte ho octem a cukrem, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC
Červené zelí se připravuje velmi podobným způsobem. Jak bílé, tak červené zelí můžete dusit na cibulce se slaninou či špekem a různě doplňovat dalšími přísadami. Červené zelí je skvělé s pokrájenými jablky, hruškami, brusinkami a ochucené kouskem celé skořice, bobkovým listem, novým kořením, hřebíčkem apod. Vodu na podlití nahraďte bílým nebo červeným vínem a lihový ocet vinným či jablečným octem. Vinné zelí je výborné se zkaramelizovaným cukrem, ale můžete zkusit i med či javorový sirup. Vždy záleží na tom, k čemu budete zelí podávat nebo jaký pokrm z něj budete dále připravovat.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit