0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dušené hlávkové zelí

4.4 / 5. Počet hodnocení: 83
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 417 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 32 g
Tuky 27 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi zahuštěné dušené zelí, máme pro vás báječný tip – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku (tímto způsobem se připravuje moravské dušené zelí).

Suroviny

zelí bílé 1 ks
hlávka, cca 1-1,25 kg
sůl
kmín 1 ČL
máslo 2 PL
či sádlo
cibule 1 ks
najemno
brambory 1 ks
syrová, najemno
ocet
krupicový cukr
dle chuti

Postup

1

Z hlávky zelí oberte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky.

2

Přendejte je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte.

3

Ve větším kastrolu rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmahněte ji dorůžova; trvá to tak 3–5 minut.

4

Přisypte zelí, kmín a případně nastrouhanou bramboru. Přikryjte a duste doměkka 10–15 minut; občas zamíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo.

5

Jakmile zelí změkne, dochuťte ho octem a cukrem, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC
Červené zelí se připravuje velmi podobným způsobem. Jak bílé, tak červené zelí můžete dusit na cibulce se slaninou či špekem a různě doplňovat dalšími přísadami. Červené zelí je skvělé s pokrájenými jablky, hruškami, brusinkami a ochucené kouskem celé skořice, bobkovým listem, novým kořením, hřebíčkem apod. Vodu na podlití nahraďte bílým nebo červeným vínem a lihový ocet vinným či jablečným octem. Vinné zelí je výborné se zkaramelizovaným cukrem, ale můžete zkusit i med či javorový sirup. Vždy záleží na tom, k čemu budete zelí podávat nebo jaký pokrm z něj budete dále připravovat.

Související články

Jak skladovat zelí
  • Tipy a triky

Jak skladovat zelí

Celé zelné hlávky vám v ledničce nebo na chladném, tmavém a suchém místě vydrží až dva týdny.   ...
Jak nakupovat zelí
  • Tipy a triky

Jak nakupovat zelí

Rozhodli jste se připravit k vepřové pečeni sladkokyselé dušené zelí? I když máte skvělý rodinný recept, nezapomeňte, že vše začíná výběrem té správné hlávky. Poradíme vám, na co si dát pozor.    ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit