Chtějí vaši nejmenší mamince nebo tatínkovi připravit sladké překvapení? Pohár plný křehkých pusinek, nadýchané šlehačky a voňavých jahod je to pravé. Děti mohou snadno rozetřít sníh na připravený plech a poté vám pomáhat s odměřováním, mícháním a vrstvením surovin do skleniček. Větším dětem už můžete asistovat zpovzdálí.
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 120°C a velký plech vyložte pečicím papírem. Bílky šlehejte do pevných špiček a pak ve třech dávkách zašlehejte cukr. Vždy vyčkejte, až je předchozí dávka dokonale zapracovaná. Pokud pečete s dětmi, nechte je lžící naklást kopečky sněhu na plech. Nebo můžete sněhem naplnit cukrářský sáček a vytvořit špičky či věnečky. Pusinky ovšem budete lámat, takže tvar není až tak podstatný (pokud tedy nechcete nějaké použít v celku na ozdobu). Pečte zhruba 75 minut, nebo dokud nejsou pusinky dokonale suché a pevné a jdou snadno sloupnout z papíru. Přesná doba pečení závisí na velikosti pusinek. Nechte vychladnout.
Třetinu jahod rozmačkejte. Pusinky nahrubo nalámejte a 3/4 z nich promíchejte s rozmačkanými jahodami a se zbytkem nakrájeného ovoce. Smetanu vyšlehejte dotuha. Do sklenic vrstvěte střídavě jahody s pusinkami a šlehačku a na závěr posypte zbytkem nalámaných pusinek a ozdobte půlkami jahod. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pusinky můžete použít i kupované. Příprava pohárů pak bude ještě jednodušší.