Originální anglický dezert, pojmenovaný podle Eton College, kde se podává při tradičním zápasu v kriketu, je s jahodami, naše malinová verze je ale taky úžasná!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a na plech stříkejte pusinky. Plech vložte do trouby a sušte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.
2 Maliny rozmačkejte, a pokud chcete, přepasírujte je přes jemné síto a oslaďte. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní vanilku.
3 Do poháru postupně vrstvěte malinové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu) a vanilkovou šlehačku. Pohár zakončete šlehačkou, nejhezčí pusinkou a čerstvými malinami.
Komentáře
Kateřina Obrusníková
26.08.2019 22:27
Eton mess nikdy nezklame. Na
Eton mess nikdy nezklame. Na menší pusinky mi stačila hodina a půl.