
Jelení wellington
Tenhle "jelen v kabátku" ze slaniny, špenátu a listového těsta vám přinese pověst mistra kuchaře!
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 2 šalotky, nasekané nadrobno
- 150 g mladého (baby) špenátu
- mořská sůl a čerstvě drcený
- pepř
- 800 g jeleního hřbetu (nebo hovězí svíčkové)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 plát listového těsta
- 100 g anglické slaniny
- 1 vejce, prošlehané
Příprava jídla
1 Na másle opékejte šalotku asi 3 minuty dosklovita. Přidejte špenát, osolte, opepřete a krátce poduste. Nechte vychladnout.
2 Očištěný jelení hřbet zprudka opečte na oleji ze všech stran, bude to trvat 4–6 minut. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Na plát vyváleného listového těsta rozložte plátky slaniny, okraje ponechte volné. Na ně naneste špenát. Na ten položte maso a zabalte – těsto můžete ozdobit mělkými zářezy.
3 Troubu předehřejte na 200°C. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 25–30 mi- nut. Těsto musí být upečené dozlatova a maso by mělo být na řezu růžové. Mělo by mít optimálně 50°C, což snadno zjistíte teploměrem zapíchnutým do středu. Pak vyjměte a nechte 5 minut odpočívat. Krájejte na plátky a podávejte například s čočkovým salátem.
Přidat komentář