0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jelení ragú s ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3019 kcal
Bílkoviny 244 g
Sacharidy 226 g
Tuky 76 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte neotřelou kombinaci jeleního masa, navinulé vinné omáčky a sladkokyselých ostružin. Nemá chybu!

Suroviny

maso z jelena 1 kg
odblaněné, nakrájené na větší kostky
mrkev 2 ks
nakrájená na špalíky
petržel 1 ks
nakrájená na špalíky
bobkový list 2 ks
svázaný s ostatními bylinkami a kořením do plátýnka nebo gázy
pepř 5 kuliček
svázaný s ostatními bylinkami a kořením do plátýnka nebo gázy
nové koření 5 kuliček
svázané s ostatními bylinkami a kořením do plátýnka nebo gázy
rozmarýn 1 snítka
svázaný s ostatními bylinkami a kořením do plátýnka nebo gázy
tymián 2 snítky
svázaný s ostatními bylinkami a kořením do plátýnka nebo gázy
suché, nebo podle potřeby více
sůl
mouka pšeničná hladká
na obalení masa
olej 2 PL
na kostičky
petržel 1 ks
na tenčí kolečka
celer ¼ ks
na proužky
cibule 2 ks
na kostičky
ostružiny 2 hrsti
rozmarýn
čerstvý, na ozdobení
nudle
široké, domácí, k podávání

Postup

1

Maso, špalíky mrkve a petržele a koření a bylinky v plátýnku dejte do menší nádoby a zalijte vínem tak, aby bylo vše zcela ponořené. Dejte minimálně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc do lednice marinovat.

2

Druhý den víno slijte a uchovejte. Bylinky v plátýnku a zeleninu také uchovejte, vše později přidáte k masu.

3

Troubu předehřejte na 160 °C. Maso osušte, osolte a obalte v hladké mouce. V hrnci se silným dnem vhodným do trouby zprudka opečte na oleji masové kostky ze všech stran a vyjměte je.

4

V uvolněném hrnci zprudka osmahněte slaninu a na ní dozlatova opečte čerstvou kořenovou zeleninu. Jakmile se začne chytat ke dnu a stěnám hrnce, přidejte cibuli, ještě chvilku restujte, potom vraťte zpět maso a přidejte bylinky v plátýnku a odloženou zeleninu. Vše podlijte částí vína z marinování.

5

Připravené ragú pečte pod poklicí na nízkou teplotu 1,5–2 hodiny, podle potřeby podlévejte vínem či vodou.

6

Asi 15 minut před koncem pečení přidejte hrst ostružin a promíchejte. Dopečte, vylovte maso i plátýnko a omáčku propasírujte. Maso potom vraťte do omáčky a podávejte ji s domácími širokými nudlemi, ozdobené zbylými ostružinami a snítkou rozmarýnu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...