
Jelení ragú s ostružinami
Vyzkoušejte neotřelou kombinaci jeleního masa, navinulé vinné omáčky a sladkokyselých ostružin. Nemá chybu!
Ingredience
- 1 kg jeleního masa, odblaněného a nakrájeného na větší kostky
- 2 mrkve, nakrájené na špalíky
- 1 petržel, nakrájená na špalíky
- bylinky a koření (2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 snítka rozmarýnu, 2 snítky tymiánu), vše svázané do plátýnka nebo do gázy
- 0,5 litru suchého červeného vína nebo podle potřeby
- sůl
- hladká mouka na obalení masa
- 2 lžíce oleje
- 50 g dobré slaniny, na kostičky
- 1 petržel, na tenčí kolečka
- 1/4 celeru, na proužky
- 2 cibule, na kostičky
- 2 hrsti ostružin
- čerstvý rozmarýn na ozdobení
- široké domácí nudle k podávání
Příprava jídla
1 Maso, špalíky mrkve a petržele a koření a bylinky v plátýnku dejte do menší nádoby a zalijte vínem tak, aby bylo vše zcela ponořené. Dejte minimálně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc do lednice marinovat.
2 Druhý den víno slijte a uchovejte. Bylinky v plátýnku a zeleninu také uchovejte, vše později přidáte k masu.
3 Troubu předehřejte na 160 °C. Maso osušte, osolte a obalte v hladké mouce. V hrnci se silným dnem vhodným do trouby zprudka opečte na oleji masové kostky ze všech stran a vyjměte je. V uvolněném hrnci zprudka osmahněte slaninu a na ní dozlatova opečte čerstvou kořenovou zeleninu. Jakmile se začne chytat ke dnu a stěnám hrnce, přidejte cibuli, ještě chvilku restujte, potom vraťte zpět maso a přidejte bylinky v plátýnku a odloženou zeleninu. Vše podlijte částí vína z marinování.
4 Připravené ragú pečte pod poklicí na nízkou teplotu 1,5–2 hodiny, podle potřeby podlévejte vínem či vodou. Asi 15 minut před koncem pečení přidejte hrst ostružin a promíchejte. Dopečte, vylovte maso i plátýnko a omáčku propasírujte. Maso potom vraťte do omáčky a podávejte ji s domácími širokými nudlemi, ozdobené zbylými ostružinami a snítkou rozmarýnu.
Přidat komentář