0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jelení ragú s ostružinami

Jelení ragú s ostružinami

4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2207 kcal
Bílkoviny 225 g
Sacharidy 74 g
Tuky 64 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte neotřelou kombinaci jeleního masa, navinulé vinné omáčky a sladkokyselých ostružin. Nemá chybu!

Suroviny

maso z jelena 1 kg
odblaněné, na větší kusy
mrkev 2 ks
nakrájená na špalíky
petržel 1 ks
nakrájená na špalíky
bylinky
a koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 snítka rozmarýnu, 2 snítky tymiánu), vše svázané do plátýnka nebo do gázy
víno červené 0.5 l
sůl
mouka pšeničná hladká
na obal
olej 2 PL
slanina 50 g
na kostičky
petržel 1 ks
na tenčí kolečka
celer 1 ks
na proužky
cibule 2 ks
na kostičky
ostružiny 2 hrsti
rozmarýn
čerstvý, na ozdobení
nudle
domácí

1 Maso, špalíky mrkve a petržele a koření a bylinky v plátýnku dejte do menší nádoby a zalijte vínem tak, aby bylo vše zcela ponořené. Dejte minimálně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc do lednice marinovat.

2 Druhý den víno slijte a uchovejte. Bylinky v plátýnku a zeleninu také uchovejte, vše později přidáte k masu.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Maso osušte, osolte a obalte v hladké mouce. V hrnci se silným dnem vhodným do trouby zprudka opečte na oleji masové kostky ze všech stran a vyjměte je. V uvolněném hrnci zprudka osmahněte slaninu a na ní dozlatova opečte čerstvou kořenovou zeleninu. Jakmile se začne chytat ke dnu a stěnám hrnce, přidejte cibuli, ještě chvilku restujte, potom vraťte zpět maso a přidejte bylinky v plátýnku a odloženou zeleninu. Vše podlijte částí vína z marinování.

4 Připravené ragú pečte pod poklicí na nízkou teplotu 1,5–2 hodiny, podle potřeby podlévejte vínem či vodou. Asi 15 minut před koncem pečení přidejte hrst ostružin a promíchejte. Dopečte, vylovte maso i plátýnko a omáčku propasírujte. Maso potom vraťte do omáčky a podávejte ji s domácími širokými nudlemi, ozdobené zbylými ostružinami a snítkou rozmarýnu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit