Jelení hřbet s dýňovým zelím, špenátem a knedlíkem

Jelení hřbet s dýňovým zelím, špenátem a knedlíkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3811 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 262 g
Tuky 230 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Máte-li dostatek času, nechte hřbet marinovat den dva v oleji s mrkví a kořením,“ doplňuje recept jeho autor Martin Korbelič, šéfkuchař vyhlášené bratislavské restaurace Le Monde.

Suroviny

maso z jelena 640 g
jelení hřbet bez kosti
dýně 1 kg
hokkaido
cibule 1 ks
olej 4 PL
máslo 1 PL
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 300 ml
citronová štáva
smetana ke šlehání 200 ml
zakysaná smetana 4 PL
kopr 1 snítka
čerstvý
med 1 PL
1-2 lžíce
Na špenát
špenát 500 g
listový špenát
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
máslo 1 PL
česnek 1 stroužek
sůl
pepř
muškátový oříšek
smetana ke šlehání 150 ml

1 Dýni omyjte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a opékejte na něm cibuli dosklovita. Přidejte bobkový list, dýni a ještě chvíli vše opékejte. Podlijte vývarem a duste zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte šlehačku promíchanou se zakysanou smetanou, nechte vše ještě trochu zredukovat a dochuťte dýni medem, citronem a solí. Před servírováním vmíchejte nasekaný kopr.

2 Cibulku na špenát osmahněte dosklovita na másle, přidejte špenát a ještě chvíli opékejte. Špenát ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixujte ho na jemné pyré, propasírujte přes jemné síto a zjemněte smetanou.

3 Hřbet odblaňte a zprudka opečte ze všech stran na zbývajícím oleji, poté jej dejte na zhruba 10 minut dojít do trouby vyhřáté na 80 °C.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s karlovarským či bramborovým knedlíkem. Máte-li chuť, ještě si ho opečte na másle.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit