„Máte-li dostatek času, nechte hřbet marinovat den dva v oleji s mrkví a kořením,“ doplňuje recept jeho autor Martin Korbelič, šéfkuchař vyhlášené bratislavské restaurace Le Monde.
Suroviny
1 Dýni omyjte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a opékejte na něm cibuli dosklovita. Přidejte bobkový list, dýni a ještě chvíli vše opékejte. Podlijte vývarem a duste zhruba 10 minut. Nakonec vmíchejte šlehačku promíchanou se zakysanou smetanou, nechte vše ještě trochu zredukovat a dochuťte dýni medem, citronem a solí. Před servírováním vmíchejte nasekaný kopr.
2 Cibulku na špenát osmahněte dosklovita na másle, přidejte špenát a ještě chvíli opékejte. Špenát ochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Rozmixujte ho na jemné pyré, propasírujte přes jemné síto a zjemněte smetanou.
3 Hřbet odblaňte a zprudka opečte ze všech stran na zbývajícím oleji, poté jej dejte na zhruba 10 minut dojít do trouby vyhřáté na 80 °C.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s karlovarským či bramborovým knedlíkem. Máte-li chuť, ještě si ho opečte na másle.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů)
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů)
- Zmírněte stres vlašáky či kešú: 55 slaných pokrmů s ořechy a semínky(56 receptů)
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů)