Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jelení kýta na smetaně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6956 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 700 g
Tuky 234 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jelení kýta na smetaně je delikatesa, do které se vyplatí investovat čas a péči. Množství octa v mořidle můžete upravit podle vlastní chuti (třeba snížit na polovinu). Starší kuchařky uvádějí větší množství octa, které vede ke kyselejšímu výsledku. Úplně ovšem ocet nevynechávejte, v mořidle má svůj důvod. Podle receptu připravíte celé jídlo – maso, omáčku i knedlíky.

Související recepty

Suroviny

kýta bez kosti
špek 100 g
Na mořidlo
vinný ocet bílý 500 ml
mrkev 2 ks
velká, oloupaná a nakrájená na plátky
petržel 2 ks
oloupaná a nakrájená na plátky
celer ½ ks
oloupaná a nakrájená kostičky
nakrájená na plátky
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
jalovec 2 kuličky
drcený nahrubo
tymián 1 špetka
suché
Na dokončení
rostlinný olej 2 PL
+ 80 g na jíšku
+ klínky k podávání
hořčice 1 ČL
plnotučná
mléko 200 ml
plnotučné
tymián
čerstvý na ozdobení (nemusí být)
sůl
Na knedlíky
vejce 1 ks
prošlehané
sodovka 200 ml
sůl ½ ČL
+ trochu navíc
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mouka pšeničná hrubá 400 g
+ na vál
housky 3 ks
včerejší, na kostičky

Postup

1

Maso odblaňte a prošpikujte.

2

Přísady na mořidlo kromě vína vařte s 1 litrem vody asi 10 minut, pak přilijte víno a nechte zcela vychladnout.

3

Mořidlem zalijte maso a nechte 2 dny odležet, zhruba po každých 12 hodinách maso v mořidle obraťte.

4

Troubu předehřejte na 160 °C. Odleželé maso vyjměte z mořidla a osušte ho.

5

Mořidlo přeceďte, zeleninu s kořením i tekutinu uchovejte zvlášť. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla a maso na tuku opečte ze všech stran, aby se zatáhlo.

6

Vyjměte a dejte stranou.

7

Do uvolněného kastrolu přidejte zbývající lžíci oleje a másla a vsypte zeleninu s kořením. Zprudka opékejte a míchejte asi 10 minut, až se odpaří většina vlhkosti z mořidla a zelenina zezlátne.

8

Pak vraťte maso, osolte, podlijte čtvrtinou mořidla a trochou vody, záleží na vaší chuti) a přiveďte k varu. Přiklopte a vložte do trouby.

9

Duste v troubě zhruba 2–3 hodiny (podle stáří jelena), až je maso měkké.

10

Maso vyjměte a uchovejte horké. Kastrol dejte na sporák. V kastrůlku rozehřejte 80 g másla a zaprašte hladkou moukou.

11

Míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vmíchejte ji do šťávy se zeleninou, přidejte citron překrojený napůl, hořčici i cukr.

12

Přiveďte za stálého míchání opět k varu a přilijte mléko. Provářejte 15–20 minut, občas zamíchejte.

13

Mezitím dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu na knedlíky. Vejce a perlivou vodu (sodovku) vlijte do mísy s moukou, předem prosátou se solí a kypřicím práškem, a vařečkou rychle zpracujte na hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává.

14

Zapracujte housku. Rozdělte napůl a na pomoučněném vále vytvarujte dvě šišky. Dejte je do vroucí vody a zvolna vařte 20–25 minut. Vyjměte a ještě horké nakrájejte na plátky.

15

Nakonec odstraňte citron, omáčku zjemněte smetanou a propasírujte přes husté síto.

16

Ochutnejte, případně dosolte nebo přislaďte a podávejte s masem nakrájeným na plátky a knedlíky, s kouskem citronu a ozdobené snítkou tymiánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

06.08.2016 20:52

Právě jsem dokončila, chuťově docela dobré, ale příště rozhodně méně octa.

26.12.2015 01:19

zkusil jsem,drzel se receptu a neni spatne. priste ale dam octu polovic

Apetit magazín