Jelení kýta na smetaně

Jelení kýta na smetaně

3.8 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6950 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 699 g
Tuky 234 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikatesa, do které se vyplatí investovat čas a péči. Množství octa v mořidle můžete upravit podle vlastní chuti (třeba snížit na polovinu). Starší kuchařky uvádějí větší množstí octa, které vede ke kyselejšímu výsledku. Úplně ovšem ocet nevynechávejte, v mořidle má svůj důvod.

Suroviny

maso z jelena 1 kg
kýta bez kosti
špek 100 g
Na mořidlo
vinný ocet bílý 500 ml
mrkev 2 ks
velká, oloupaná a nakrájená na plátky
petržel 2 ks
oloupaná a nakrájená na plátky
celer 0.5 ks
oloupaná a nakrájená kostičky
cibule 2 ks
nakrájená na plátky
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
jalovec 2 kuličky
drcený nahrubo
bobkový list 2 ks
tymián špetka
víno bílé 500 ml
suché
Na dokončení
rostlinný olej 2 PL
máslo 2 PL
+ 80 g na jíšku
mouka pšeničná hladká 1 PL
citron 1 ks
+ klínky k podávání
hořčice 1 ČL
plnotučná
krupicový cukr 1 PL
mléko 200 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 300 ml
tymián
sůl
Na knedlíky
vejce 1 ks
prošlehané
voda minerální perlivá 200 ml
sodovka
sůl 0.5 ČL
+ trochu navíc
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mouka pšeničná hrubá 400 g
+ na vál
housky 3 ks

1 Maso odblaňte a prošpikujte. Přísady na mořidlo kromě vína vařte s 1 litrem vody asi 10 minut, pak přilijte víno a nechte zcela vychladnout. Mořidlem zalijte maso a nechte 2 dny odležet, zhruba po každých 12 hodinách maso v mořidle obraťte.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. Odleželé maso vyjměte z mořidla a osušte ho. Mořidlo přeceďte, zeleninu s kořením i tekutinu uchovejte zvlášť. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla a maso na tuku opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte a dejte stranou. Do uvolněného kastrolu přidejte zbývající lžíci oleje a másla a vsypte zeleninu s kořením. Zprudka opékejte a míchejte asi 10 minut, až se odpaří většina vlhkosti z mořidla a zelenina zezlátne. Pak vraťte maso, osolte, podlijte čtvrtinou mořidla a trochou vody, záleží na vaší chuti) a přiveďte k varu. Přiklopte a vložte do trouby.

3 Duste v troubě zhruba 2–3 hodiny (podle stáří jelena), až je maso měkké. Maso vyjměte a uchovejte horké. Kastrol dejte na sporák. V kastrůlku rozehřejte 80 g másla a zaprašte hladkou moukou. Míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vmíchejte ji do šťávy se zeleninou, přidejte citron překrojený napůl, hořčici i cukr. Přiveďte za stálého míchání opět k varu a přilijte mléko. Provářejte 15–20 minut, občas zamíchejte.

4 Mezitím dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu na knedlíky. Vejce a perlivou vodu (sodovku) vlijte do mísy s moukou, předem prosátou se solí a kypřicím práškem, a vařečkou rychle zpracujte na hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Zapracujte housku. Rozdělte napůl a na pomoučněném vále vytvarujte dvě šišky. Dejte je do vroucí vody a zvolna vařte 20–25 minut. Vyjměte a ještě horké nakrájejte na plátky.

5 Nakonec odstraňte citron, omáčku zjemněte smetanou a propasírujte přes husté síto. Ochutnejte, případně dosolte nebo přislaďte, a podávejte s masem nakrájeným na plátky a knedlíky, s kouskem citronu a ozdobené snítkou tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit