0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jelení kýta na smetaně

Jelení kýta na smetaně

3.8/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6950 kcal
Bílkoviny 351 g
Sacharidy 699 g
Tuky 234 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Delikatesa, do které se vyplatí investovat čas a péči. Množství octa v mořidle můžete upravit podle vlastní chuti (třeba snížit na polovinu). Starší kuchařky uvádějí větší množstí octa, které vede ke kyselejšímu výsledku. Úplně ovšem ocet nevynechávejte, v mořidle má svůj důvod.

Suroviny

maso z jelena 1 kg
kýta bez kosti
špek 100 g
Na mořidlo
vinný ocet bílý 500 ml
mrkev 2 ks
velká, oloupaná a nakrájená na plátky
petržel 2 ks
oloupaná a nakrájená na plátky
celer ½ ks
oloupaná a nakrájená kostičky
cibule 2 ks
nakrájená na plátky
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
jalovec 2 kuličky
drcený nahrubo
bobkový list 2 ks
tymián špetka
suché
Na dokončení
rostlinný olej 2 PL
máslo 2 PL
+ 80 g na jíšku
mouka pšeničná hladká 1 PL
+ klínky k podávání
hořčice 1 ČL
plnotučná
krupicový cukr 1 PL
mléko 200 ml
plnotučné
tymián
sůl
Na knedlíky
vejce 1 ks
prošlehané
voda minerální perlivá 200 ml
sodovka
sůl ½ ČL
+ trochu navíc
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mouka pšeničná hrubá 400 g
+ na vál
housky 3 ks

Postup

1

Maso odblaňte a prošpikujte. Přísady na mořidlo kromě vína vařte s 1 litrem vody asi 10 minut, pak přilijte víno a nechte zcela vychladnout.

2

Mořidlem zalijte maso a nechte 2 dny odležet, zhruba po každých 12 hodinách maso v mořidle obraťte.

3

Troubu předehřejte na 160 °C. Odleželé maso vyjměte z mořidla a osušte ho.

4

Mořidlo přeceďte, zeleninu s kořením i tekutinu uchovejte zvlášť. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla a maso na tuku opečte ze všech stran, aby se zatáhlo.

5

Vyjměte a dejte stranou.

6

Do uvolněného kastrolu přidejte zbývající lžíci oleje a másla a vsypte zeleninu s kořením. Zprudka opékejte a míchejte asi 10 minut, až se odpaří většina vlhkosti z mořidla a zelenina zezlátne.

7

Pak vraťte maso, osolte, podlijte čtvrtinou mořidla a trochou vody, záleží na vaší chuti) a přiveďte k varu. Přiklopte a vložte do trouby.

8

Duste v troubě zhruba 2–3 hodiny (podle stáří jelena), až je maso měkké.

9

Maso vyjměte a uchovejte horké. Kastrol dejte na sporák. V kastrůlku rozehřejte 80 g másla a zaprašte hladkou moukou.

10

Míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vmíchejte ji do šťávy se zeleninou, přidejte citron překrojený napůl, hořčici i cukr.

11

Přiveďte za stálého míchání opět k varu a přilijte mléko. Provářejte 15–20 minut, občas zamíchejte.

12

Mezitím dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu na knedlíky. Vejce a perlivou vodu (sodovku) vlijte do mísy s moukou, předem prosátou se solí a kypřicím práškem, a vařečkou rychle zpracujte na hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává.

13

Zapracujte housku. Rozdělte napůl a na pomoučněném vále vytvarujte dvě šišky. Dejte je do vroucí vody a zvolna vařte 20–25 minut. Vyjměte a ještě horké nakrájejte na plátky.

14

Nakonec odstraňte citron, omáčku zjemněte smetanou a propasírujte přes husté síto.

15

Ochutnejte, případně dosolte nebo přislaďte, a podávejte s masem nakrájeným na plátky a knedlíky, s kouskem citronu a ozdobené snítkou tymiánu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Komentáře

Alois Novák

zkusil jsem,drzel se receptu a neni spatne. priste ale dam octu polovic

Eva Švířová

Právě jsem dokončila, chuťově docela dobré, ale příště rozhodně méně octa.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč