Recepty na zvěřinu
Máte ve svém jídelníčku místo pro zvěřinu? Pokud ne, možná je čas tento fakt přehodnotit. Maso zvířat ulovených ve volné přírodě má totiž spoustu výživových benefitů. Jelení, srnčí, dančí či kančí maso pochází ze zvířat z pastvy, proto má jiné, příznivější složení tuků. Je bohaté na draslík, železo a fosfor a obvykle velmi dobře stravitelné. Má svou specifickou chuť a vůni.
...
Zvěřině sluší divoké koření (bobkový list, nové koření), česnek, rozmarýn a jalovec. S červeným vínem, kořenovou zeleninou, ale i ovocem, jako jsou švestky, brusinky nebo meruňky, vykouzlíte báječné sladko-kyselé omáčky. Sezóna zvěřiny je pak zejména na podzim. Skvěle se proto kombinuje s dýňovým či bramborovým pyré jako přílohou. Zvěřina se skvěle hodí k přípravě paštiky, guláše nebo ragú.
Jelení, srnčí a daňčí v luxusní úpravě
Jelen, srnec či daněk jsou vznešená vysoká a podle toho se s nimi často zachází také v kuchyni. Maso vysoké zvěře si tak obvykle dopřáváme při jedinečných příležitostech ve slavnostních úpravách.
- Zrak můžete všem svým strávníkům vytřít dokonalým jelením Wellingtonem. Jelení hřbet balí do špenátu, slaniny a listového těsta.
- Neméně luxusní, ale o poznání jednodušší na přípravu jsou pak daňčí roštěnky po burgundsku.
- Pokud však dáváte přednost české kuchyni, vyzkoušejte recept známého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka na srnčí s perníkovou omáčkou nebo jelení kýtu na smetaně.
Kančí se šípkovou nebo se zelím?
Tradiční otázku ohledně úpravy kančího masa zná asi každý. Jedná se totiž o zlidovělou scénu z filmu Slavnosti sněženek, kde se dvě znepřátelené skupiny hádají o tom, zda jim hostinský má připravit uloveného kance se zelím, nebo se šípkovou omáčkou.
- Pokud se dilematu chcete vyhnout, zkuste místo toho třeba náš kančí burger s brusinkami nebo kančí roládu s pancettou a bylinkami.
- Kus kančího masa si však určitě schovejte na domácí paštiku.
- Opravdovou lahůdkou je však kančí guláš, který údajně nejlépe umí opravdu jen ten, kdo má myslivost v srdci. U nás najdete recept na kančí guláš podle staročeského receptu.
Královské maso z pernaté zvěře
Mezi pernatou zvěř se řadí bažant, koroptev, perlička, křepelka, ale i divoké husy a kachny aj.
- U tohoto masa je důležité ho nevysušit. Je proto vhodné doplnit ho slaninou nebo dusit na způsob ragů.
- Slaninu spolu v netradiční kombinaci s borovičkou obsahuje i náš recept na divokou kachnu plněnou hroznovým vínem.
- Další možností je i maso místo pečení uvařit jako třeba v receptu na trhaného bažanta ve vývaru se šalvějovými křenovými knedlíčky.
Celý popis