Křepelčí maso má příjemně výraznou chuť a pokud ho zkombinujete s naší přílohou z brambor a pórku, získáte pokrm jako z luxusní restaurace.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Do každé křepelky dejte snítky tymiánu. Zvenku potřete trochou oleje a medu a opepřete a řádně osolte. Dejte do pekáčku a pečte 30-40 minut dozlatova. Pak vyjměte a nechte na teplém místě odpočinout.
2 Zatímco se křepelky pečou, přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou. Vložte vejce a vařte 2 minuty. Pak vyjměte a dejte zchladit pod tekoucí studenou vodu. Oloupejte a dejte stranou. Do čisté vroucí osolené vody dejte pórek a vařte ho 10 minut doměkka. Vyjměte děrovanou sběračkou a v míse pokapejte olivovým olejem, dokud je pórek ještě horký. Do uvolněné vroucí vody vložte brambory a vařte 8-10 minut doměkka, sceďte a přidejte k pórku.
Na zálivku prošlehejte hořčici a ocet. Pak po částech zašlehejte olej, aby zálivka byla hustá. Osolte a opepřete. Přepulte vejce a rozporcujte křepelky.
Při podávání na talíř naaranžujte hnízda z pórku, k tomu přidejte brambory a na ně křepelčí prsíčka, pak stehýnka, obložte uvařenými vajíčky a pokapejte zálivkou.
NĚCO NAVÍC
Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.